Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toddy - ett randigt mirakel

/
  • Mamma Missan har fullt upp att hålla koll på lille Toddy, som tror att allting är att leka med. Hon visar stolt upp sin ögonsten för alla människor, men ingen av huset andra katter får komma i närheten av honom än.
  • Matte Helen Sand kan inte se sig mätt på Toddy, som naturligtvis blir kvar och får växa upp hos mamma Missan och familjen.
  • Jättesöt och fullständigt omedveten om vilket litet mirakel han är kollar Toddy läget från sin högt belägna mysplats.

En busig grårandig Toddy lyser upp vintermörkret i Knåpbodarna.
Han har nyss fyllt åtta veckor och är ett litet mirakel!
Mamma Missan blir nämligen 20 år i mars, och har dessutom ätit p-piller hela tiden

Annons

Det var i höstas som matte Helen Sand började undra över hur det var ställt gamla Missan. Hon bara åt och åt och blev allt rundare om magen.

Familjen skojade lite om att hon såg ut att vara dräktig men tänkte inte mera på det. Inte förrän det var dags, och lille Toddy såg dagens ljus.

En grårandig pojke, som mamma Missan skött om på bästa sätt och givit mjölk så han växt till sig ordentligt.

- Missan har varit en underbar mamma, även om hon nu börjar tycka att Toddy är lite dryg ibland. Det är så härligt att se hur hon lånar ut sin svans åt honom att leka med, berättar matte Helen.

Även familjens veterinär Marie Sporrhagen-Sandkvist är ytterst förvånad över mamma Missan och hennes lille son. Hon kallades dit när han fötts, då matte Helen var orolig över att Missan ätit p-piller hela tiden.

Det tycks nu lille Toddy inte ha tagit någon skada av, utan är en välväxt framåt pojke som gärna visar upp sig. Full av bus och med en sagolik förmåga att hitta allt han inte ska!

- Det måste vara extremt ovanligt att en snart 20-årig katt blir mamma, säger Marie Sporrhagen-Sandkvist. Hon har varit veterinär i 36 år och varken hört talas om eller upplevt något liknande.

Inte nog med att lille Toddy är ett mirakel. Det är mamma Missan med. Sex år gammal försvann hon nämligen spårlöst från familjen och sin bror Erik i mars 1998.

På julafton sju år senare mötte familjen henne på skogsvägen några kilometer hemifrån. Sannolikt på väg hem, och efter det har hon aldrig lämnat gården.

För gammal att söva tyckte veterinären då, och rekommenderade p-piller åt Missan. Som nu till jul, sex år senare, är nybliven mamma till en liten Toddy!

Fotnot: Knåpbodarna ligger söder om Sågmyra - men i Leksands kommun.

Mer läsning

Annons