Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias vill bli statsminister

Annons

Intresset för politik vaknade tidigt hos Tobias som under grundskoleåren gick på Kvarnsvedens skola och Forssaklackskolan. På gymnasiet började Tobias på Hagagymnasiet. Men då skolan inte riktigt motsvarade hans förväntningar blev det byte till Falu frigymnasium. Där läser han nu andra året på samhällsvetenskapliga programmet.

Tobias berättar att han även har utbildning som arbetsplatsskyddsombud, försäljare och EU-ambassadör. Sol, resor och massor av glädje. Så ser Tobias sammanfattning av sina intressen ut. Med politik som sitt verkligt stora, dominerande intresse.

För tre år sedan, år 2002, kände sig Tobias mogen för att satsa på politiken och att välja det parti han ville arbeta för. De frågor Tobias främst ville driva var miljö och internationellt arbete.

- Jag beställde hem material från alla politiska ungdomsförbund, berättar Tobias.

Det blev en grundlig och kritisk genomgång av materialet innan valet till sist föll på centerpartiet.

Tobias ägnar mycket tid, väldigt mycket tid påpekar han själv, åt politiskt arbete .Han är i dag vice ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, i Dalarna och ordförande för Borlänge CUF. Årets partistämma blir Tobias andra som ombud.

- Att arbeta politiskt ger väldigt mycket. Jag träffar så mycket olika människor och kan se vilket engagemang de har.

Tobias har nyligen besökt EU-parlamentet i Bryssel och stärktes då i sin övetygelse att det är möjligt att påverka i EU-frågor.

- Ja, det går att påverka. Kanske vi ska berätta mer hur man ska påverka, säger Tobias som är lika övertygad om att politiken kan göras roligare.

- Som politiker måste jag försöka visa att politik är en del i vardagen. Om jag har en vision är det i så fall att jag som politiker ska nå ut till folket. Att Sverige är folket, deklarerar Tobias.

Vad ska du göra efter plugget?

- Då blir det raka vägen till Enköping och elva månaders militärtjänstgöring. Därefter hoppas jag på att komma in på någon bra ekonomiutbildning.

Hur långt har du kommit med körkortet?

- Tja, det går lite sakta för tillfället, men det ska nog vara klart till nästa år.

Vad gör du om tio år?

- Då är jag statsminister och har sopat socialdemokratin av banan och gett makten till folket. Avskaffat maxtaxan på dagis, infört fri invandring, slopat fastighetsskatten, ökat det svenska biståndet till tre procent av vårt BNP samt sänkt arbetsgivareavgifterna så att företagandet gynnas.

Tre saker du tar med dig til en öde ö?

- Det skulle nog vara en dator med tillgång till internet, vem klarar sig utan det?

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons