Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvstart med 0246-musik

Annons

- Telia förstår det där med musikgeografi, konstaterade spelledaren Åke Wänn innan han drog igång laget med en brudpolska.

Även Bingsjö hör ju till riktnummerområde 0246, liksom Svärdsjö och Envikens socknar. Här känner sig spelmanslaget hemma. Några av låtarna hade varit på utflykt, både till Rättvik, Orsa och Uppland, men sedan snappats upp av lokala spelmän.

Konserten var samtidigt en tjuvstart på spelmanslagets 50-årsfirande, som inleds på nyårsdagen.

Att åka genom den mörka natten, upplyst av adventsstjärnor och julgransbelysningar, för att lyssna på spelmännens somriga musik känns märkligt, men bra. Låtarna minner om logdanser, mygg och majstångsresningar, men den enda grönskan i Bingsjö kapell så här års är två stora granar.

Vanan att hålla konsert i kapellet den 29 december inleddes 1998 och har blivit en tradition. Föreningen Bingsjöstämman arrangerar och det är alltid många som åker genom skogarna till den vackra kyrkan, upplyst av levande ljus.

När laget spelar sommartid kan de vara över 50, i lördags var de knappt 20, det blev mer som en finstämd folkmusikorkester, det passade bra i den intima miljön.

Dragspelaren var sjuk, så Åke Wänn spelade en Hedlund-polska på piano, rena Jan Johansson. Karin Thörn sjöng så vackert en av Folke Hedmans låtar, han dog i höstas men hans spelmansminne lever.

Ulf Engström har varit med hela tiden sedan spelmanslaget bildades 1952. Tidigare har han spelat i hovkapellet, men som pensionär har han mer tid för laget i Svärdsjö. Nu spelade han ensam en märklig men fin polska efter en spelman från Vintjärn.

Sedan blev det rena karusellstämningen i kyrkan. Åke Wänn spelade en låt som Erik Björkman från Svartnäs snappat upp från en full kantor i Ovanåker, Att Bingsjös fina orgel tonade som tivolimusik ska inte uppfattas som en förolämpning mot instrumentet, utan mera som en hommage till Åke, som var nykter.

Efteråt var det fest för alla i bystugan. Alfta och Bollnäsbygdens spelmanslag passade på att gratta 50-åringen i förtid. Med Bollnästrana, tavla och framför allt Svenska låtar från Gästrikland och Hälsingland.

- Vi är inte rasister, vi är öppna för allt, sade Åke Wänn och ansåg det möjligt att lära sig låtar från ställen utanför riktnummerområdet.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons