Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvjägarna liknar mc-gängen

Annons

Det hävdar utredare vid Brottsförebyggande rådet (Brå) som kartlagt den illegala jakten på varg, björn, järv, lodjur och kungsörn i Sverige.

Utredningen, som väntas vara klar i september i år, presenterades på tisdagen vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen, Jämtland.

- Konfliktnivån när det gäller tjuvjakten liknar den så kallade systemhotande brottsligheten, exempelvis mc-gängens verksamhet, säger Mikael Pyka, en av utredarna på Brå.

- Vittnen vågar inte träda fram på grund av hot och trakasserier, och myndigheterna utsätts för press.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Lena Berg kan bekräfta bilden, men bara till viss del.

- Press i form av påtryckningar är vi utsatta för, men inte direkta hot, säger hon.

Den illegala jakten på rovdjur är sedan några år av stor omfattning i Sverige. Ett av utredarnas uppdrag är att öka kunskaperna om gärningsmännen bakom brotten. Alla anmälda fall, 340 stycken, av illegal jakt på stora rovdjur mellan 1995 och 2005 har granskats.

Dessutom har djupintervjuer gjorts med jägare och renskötare, och en enkät har skickats ut till 3 200 jägare i fyra län: Dalarna, Gävleborg, Norrbotten och Östertgötland.

- Vi har märkt att frågan är otroligt kontroversiell. Även myndighetspersoner som vi pratat med vill vara anonyma, på grund av risken för trakasserier, säger Pyka.

- Den stora skillnaden mot mc-brottsligheten är att rovdjursfrågan är starkt politiserad. Förövarna utgår från att de är en normal del av samhället. Det gör inte mc-gängen.

Tjuvjägarna och deras försvarare använder en rad så kallade neutraliserande argument, som det heter på forskarspråk. De hävdar att tjuvjakt på varg egentligen "inte är något brott", och att vargarna "är de skyldiga". De har dessutom stor hjälp av medierna som gärna intervjuar rovdjursfientliga personer.

Lena Berg välkomnar Brås utredning och ser fram emot resultatet som hon hoppas ska leda till minskad illegal jakt i framtiden, inte minst i Dalarna.

- Dalarna ligger i topp vad gäller antal anmälda jaktbrott, med mer än dubbelt så många anmälningar jämfört med Jämtland som ligger på andra plats, säger hon.

Trots många anmälningar och många konstaterade jaktbrott är det ytterst få tjuvjägare som hittills fällts.

Även Rolf Brittas, jaktvårdskonsulent vid Gävle-Dala Jägareförbund är positiv till utredningen:

- Tidigare har man pratat väldigt chablonmässigt och utan nyanser om illegal jakt. Nu försöker man nyansera bilden och exempelvis skilja på uppsåtlig illegal jakt och otillåten skyddsjakt, vilket naturligtvis är bra, säger han.

Mer läsning

Annons