Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvarna länsade hennes hem

Annons

Det är tisdag förmiddag. Mindre än ett dygn efter inbrotten i tre lägenheter längs Vallgatan. Vid köksbordet i en av lägenheterna på det översta våningsplanet sitter Anna. Hon har en lista framför sig, som under den gångna natten blivit lång.

- Det här är saker de tog, säger hon och visar pappersarket.

Anna lämnade sin lägenhet på måndagsmorgonen. Intet ont anande åkte hon till jobbet, där hon befann sig hela dagen. Under tiden slog tjuvarna till. De bröt sig in i hennes lägenhet, sökte igenom varje utrymme och stal hennes personliga ägodelar.

Klockan var strax efter fem på kvällen när Anna kom hem. I trapphuset var det full uppståndelse. Tunabyggens personal var på plats och boende i huset stod utanför sina lägenheter och pratade. Polisen var på väg.

- När jag förstod vad som hänt fick jag panik, säger hon och stryker med handen över bordsskivan.

Eftersom det fanns risk att bevis skulle förstöras, dröjde det innan Anna fick gå in i sin lägenhet. Men genom den vidöppna dörren, kunde hon se hur det prydliga hem hon lämnat på morgonen under dagen hade förvandlats till kaos. Överallt låg saker slängda på golven och lådor stod utdragna.

Tjuvarna hade noga sökt igenom Annas lägenhet. Länsat barskåpet som hon successivt fyllt på under sina utlandsresor, tagit burken med småpengar som hon sparat, stulit en väska med kläder och plockat med sig hennes favoritparfym.

- Och mina smycken. De hade tagit dem, säger hon sorgset och fingrar på listan skrivit över saker hon saknar.

Den första känslan av panik har lagt sig. Nu känner hon sig rädd. För första gången otrygg i det hem som varit hennes i snart 15 år.

-Jag har städat här hela dagen. Försökt gnugga bort spåren efter dem. Men det går inte, säger hon.

Fotnot: Anna är ett påhittat namn

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons