Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvåkare lever farligt

Annons

Tjuvåkare på tåg har varit ett problem där SJ missat många miljoner kronor varje år. Någon exakt siffra har inte gått att få fram.

Tidigare har det i princip räckt att undvika konduktörens uppmärksamhet vid påstigandet för att få en gratisresa med SJ.

Tjuvåkaren har brukat göra sig fullständigt omedveten om att konduktören frågar efter nypåstigna, eller också brukar han skylla på att han varit på toaletten, restaurangvagnen eller helt enkelt missat den senaste stationen!

- De flesta som fuskar brukar ha en biljett för en kortare del av sträckan, säger Edvard Lind.

Men nu lever alltså tjuvåkarna farligare. Sedan mars ifjol rör sig 14 kontrollanter på tågen i Dalarna, Mälardalen och Gävle.

- Första året skrev kontrollanterna ut böter till fler än 700 tjuv-åkare. Kontrollanternas närvaro har gjort att både konduktörer och kontrollanter märkt att allt fler resenärer har biljetter, eller vill köpa en, säger Edvard.

Kontrollanterna slår aldrig till förrän konduktören gått igenom vagnen, och frågat efter nypåstigna.

Men sedan kommer de och kollar om resenären har gilitig biljett, eller är berättigad att åka på ungdoms-, student- eller pensionärsbiljett.

- I det senare fallet får de som åker dit betala prisskillnaden upp till en vuxenbiljett. Ertappas du utan biljett, eller om du inte kan styrka ålder och identitet, kostar det 800 kronor. En resenär utan biljett är alltid skyldig att söka upp konduktören, påpekar Edvard Lind.

I Dalarna finns kontrollanterna på SJ:s tåg mellan Mora och Stockholm och Falun-Stockholm.

- Kontrollanterna kan dyka upp var som helst. De kan vara många, eller några få. Det bestäms dag för dag var de ska slå till, slutar Edvard Lind.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons