Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tjurrusning" ger extraföreställningar

Annons

I mitten av december hade den premiär, pjäsen om brukets historia, med anledning av att Morgårdshammar mekaniska verkstad fyllde 150 år. Efter de tre föreställningarna pratar regissören Svante Andersson om "tjurrusning".

-Ja, det är närmare 400 personer som har sett föreställningen, inklusive personalfesten. Men vi märker av ett stort intresse för pjäsen, främst genom djungeltelegrafen. Snacket som gick från början i ensemblen, hos de med erfarenhet av teater i trakten, var att det skulle bli tomma stolar om spelet skulle visas för allmänheten.

Resultatet blev istället extrastolar, i verkstadslandskapet bland lagerhyllor och trådbindarmaskiner under montering.

Och nu på söndag är det dags igen, klockan 15.00 och 17.00.

Svante Andersson, som är medskapare till spelet, har flera teorier om varför en del säger sig sörja att de missat chansen att se föreställningen.

-Jag vet faktiskt inte, men det är väl en kombination. Det gick att göra en oväntat bra text om industrihistoria, slumpen gjorde att det blev de skådespelare det blev, med hög lägstanivå för att vara amatörteater, det är en speciell spelplats med väldigt verklig miljö, det är en nostalgitripp för många äldre, en kombination av allt det där...

Efter extraföreställningar kommer spelet även att säljas kommersiellt.

En dvd håller på att sammanställas av Markku Miettinen på Bild- och ljudateljén.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons