Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjernobyl hämmade svenska barn

Annons

Det radioaktiva nedfallet i Sverige efter Tjernobylolyckan 1986 har försämrat studieresultatet för de barn som då låg i mammas mage.

Det hävdas i en statistisk analys av tre ekonomer från Stockholms universitet och Columbiauniversitetet i New York, skriver engelskspråkiga nätnyhetssidan The Local.

Forskarna, Mårten Palme, Lena Edlund, Douglas Almond, har granskat studieresultaten för 562|637 svenskar födda mellan 1983 och 1988.

Gruppen som ännu var foster då olyckan inträffade har sämre skolresultat än de grupper som var födda eller ännu inte kommit till. Skillnaderna är störst för gruppen som befann sig mellan graviditetsveckorna 8 och 25, enligt den ännu opublicerade studien. Under den perioden genomgår hjärnan ett avgörande utvecklingsstadium.

Studenter från de åtta kommuner som drabbades av störst nedfall hade 3,6 procents mindre chans att antas till gymnasiet.

Enligt studiens författare är utsatthet för strålningsdoser före födseln som tidigare betraktats som säkra tvärtom skadliga för den kognitiva förmågan.

Hjärnskador har konstaterats hos japanska barn efter andra världskrigets atombomber där, men deras mödrar hade då utsatts för mycket högre stråldoser. Svenska kvinnor utsattes för maximalt omkring 4 millisievert, eller två gånger bakgrundsstrålningen som normalt betraktas som säkert.

Lena Edlund vid Columbiauniversitetet säger till amerikanska vetenskapstidskriften Chemistry World, som studerat forskningsrapporten, att skillnaden kan ligga i den koncentrerade tidsperioden strålningen verkade.

Tidskriften har talat med flera forskare om resultaten. De konstaterar att den tycks vara väl genomförd, men förhåller sig skeptiska till orsakssambanden.

Edlund säger till tidskriften att hon är medveten om att studien är kontroversiell, särskilt som de som samhällsvetare ger sig in i biomedicinens och fysikens områden.

The Local har talat med Mårten Palme, som inte vill kommentera resultaten förrän studien publicerats, vilket uppges ska ske senare i månaden av US National Bureau of Economic Research.

TT

Mer läsning

Annons