Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejhockeyn lockar

Annons

- Vi har haft en hel del förfrågningar av intresserade tjejer från olika håll. För tre sökande har vi också fått klartecken att deras hemkommuner betalar för skolgången i vårt hockeygymnasium och vi har ett antal av våra egna tjejer som är intresserade. Målsättningen är att det ska bli mellan åtta och tolv platser till hösten, säger studierektor Ulla Mattsson.

Gymnasiet i Malung har under ett par år haft ett program med tjejhockey som specialidrott och ett par träningspass i veckan.

I kölvattnet av de svenska damkronornas framgångar med OS-silver flyttar Malung nu fram positionerna och satsar på att bättre marknadsföra tjejhockeygymnasiet utåt inför hösten.

Tanken är att det till nästa höst ska kunna utvecklas till ett regionalt tjejhockeygymnasium, som då har samverksamsavtal med andra kommuner.

Efter utvärdering kan det också på några års sikt bli aktuellt med ett riksidrottsgymnasium, om Svenska ishockeyförbundet tycker att det är en bra väg att gå.

Men då krävs först och främst att det finns ett elitlag i Malung.

- Det är ingen omöjlighet. Vårt damlag spelar i näst högsta serien och vi ska satsa för att gå upp, säger Ewa Andersson, ordförande i MIF damhockey och en av de drivande krafterna bakom utvecklingen av tjejhockeyn och tjejhockeygymnasiet i Malung.

På ishockeyföretaget Jofa-Reebok i Malung ser man positivt på satsningen på tjejhockey vid gymnasiet i Malung.

- Tjejhockeyn är ju riktigt i ropet och en gymnasieutbildning ger stora möjligheter för skolan, kommunen och för vårt företag. Vi har ishockeyförbundet som samarbetspartner och vi vill vara med och driva utvecklingen inom tjejhockeyn, som kan bli en ny viktig marknad i framtiden, säger företagets Nordenchef Patrik Elfwing.

I nuvarande organisation får tjejerna på hockeyprogrammet träna ett par gånger i veckan på skoltid och har därutöver möjlighet att träna med MIF:s damlag på kvällstid.

Tanken är att man ska utöka idrottsbiten och även koppla ihop utbildningen med alpina skidgymnasiets fysiska träning.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons