Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejers intresse utnyttjas

Annons

Jag är väldigt förvånad och upprörd över att vissa travtränare på Rommetravets stallbacke inte tar större ansvar för sina minderåriga hjälpredor.

En del av tjejerna jobbar ibland helt ensamma i stallet, och vad som skulle kunna hända om någon tjej råkade bli trampad eller klämd av en häst tycks ingen ha ägnat någon närmare eftertanke.

Varför har ni travtränare 14- till 17-åringar mer eller mindre som slavar? Jag tycker inte slavarbete är ett för starkt ord när någon luras att arbeta för 250 till 300 kronor per dag.

Vissa av tjejerna tvingas också skatta på den summan, andra slipper av någon orsak detta.

Stalltjejernas dagar blir för det mesta också betydligt längre än vad alla arbetsskyddslagar föreskriver. De åtta timmar de påstås ha betalt för blir inte sällan både elva och tolv.

Vad jag sett är det oftast två tjejer som sköter flera stall med sammanlagt upp till 40 hästar. Dessa ska utfordras, det ska mockas, hästarna ska ut och in, de ska borstas, stallgångar ska städas och mycket mer.

Ansvaret för allt detta får ungdomarna oftast ta helt utan tillsyn från vuxna. Ibland tvingas de av stressen också att jobba helt ensamma.

14-åringar är inte ens försäkrade om det skulle hända något. Och skulle det hända något undrar man ju om stallägarna står för kostnaderna?

Jag tycker föräldrarna till dessa tjejer åtminstone borde kolla upp vad barnen har för försäkringar. Själv är jag rädd om min personal och kan inte stillatigande åse detta.

EVA

Mer läsning

Annons