Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna som lever på hoppet

Annons

- Vi har inte haft så mycket ungdomskurser tidigare, men den här har varit lyckad och nu kör vi en ny till våren, säger instruktören Elisabeth Melin.

Under hösten har sex hundintresserade tjejer träffats en gång i veckan för att träna både sig själva och sina hundar att bli mer samspelta. Lydnad, spårning och till och med matlagning har stått på schemat. Men roligast är ändå agility, tycks de flesta av deltagarna tycka.

Pudeln Alladin är sju år och har aldrig gått på kurs förut. Men med Cecilia Bonde vid kopplet har han lärt sig att älska balansgång - ett av momenten i den populära hundsporten agility. Här gäller det att hunden tar sig igenom en hinderbana snabbast möjligt, under ledning av sin förare.

Och det gör hundarna gärna. Men Carisma är bara tio månader och kan inte koncentrera sig för långa stunder i taget. När hon börjar tröttna tar matte Anna Nyberg paus, och berättar om varför det blev just en portugisisk vattenspaniel.

- Jag och mamma är lite allergiska, men den här rasen kan vi ha. Hon har ingen underull och inget mjäll.

Som en del i ungdomskursen har deltagarna berättat om sina raser, och vattenspanieln Carisma är utan tvekan den mest annorlunda.

- Det finns bara två i Falun. Hon är glad och snäll men vaktar mycket. Och så springer hon gärna runt och vallar. I Portugal använde fiskarna sådana här hundar till att mota in fiskar i nät, och ibland fick de simma med post mellan fartygen, berättar Anna.

Medan Carisma ägnar sig åt andra magplask, och begraver den svarta nosen i snön.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons