Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer läser - killar lyssnar

Annons

Den ljudande boken är på stark frammarsch inte bara som "Årets julklapp". Statistiken vid biblioteket berättar också om stark frammarsch.

-Det är ingen tvekan om att ljudboken har blivit en stor succé, säger hon.

Inte minst är det folk som har långa pendelavstånd som tycker att det är ett lämpligt sätt att förkorta restiden på. Fortfarande är det nog så att kvinnorna får sin läsupplevelse på traditionellt sätt, genom att läsa böcker.

-Rent generellt är det så att välutbildade män i medelåldern inte går på biblioteket, men det är den grupp som lånar flest ljudböcker.

I dagarna har hon sammanställt utlåningsstatistiken för biblioteken i kommunen och kan notera att den totala utlåningen av böcker har sjunkit.

Totalt hade man 230026 utlån, varav 3602 fjärrlån. I den totala siffran ingår också 978 förmedlade lån vid utlåningsstationerna i Sunnansjö och Gonäs.

Enligt statistiken lånade Ludvikabon nio böcker, ljudböcker eller cd-skivor under 2006.

2005 var siffran tio.

-Det är en trend över landet totalt, berättar Lis.

Trots att statistiken över lån har sjunkit kan man notera att allt flera människor besöker biblioteket. Detta betyder dock inte att Ludvikabor alltid lämnar biblioteket med en bok eller skiva i väskan.

Numera har man ofta andra ärenden än att ta hem läsning eller lyssning.

-Det är många besökare som söker information gen-om våra datorer, eller letar fakta och sitter och gör sina noteringar på plats, säger hon.

Man behöver inte längre släpa hem en hel bok för att komma åt en liten bit av information. Man går via nätet. De som tidigare var låntagare när det gäller musik laddar i stället hem musiken från nätet och därmed har även den statistiken utvecklats i negativ riktning för biblioteket.

-Fortfarande är vår primära uppgift att ombesörja utlåning men det pågår en diskussion i biblioteksvärlden om man inte ska börja mäta andra nyckeltal.

-I år kommer vi att mäta statistik på i hur hög grad man använder vår hemsida för sina ärenden, säger Helene Lis.

Bibliotekets verksamhet har under senare år förändrats från något av en ljudlös katedral till en allaktivitetshus. På gott och ont.

-Ibland saknar jag faktiskt den gamla tidens bibliotek, den där man praktiskt taget fick gå ut på toaletten för att harkla sig, en slags frizon för tystnaden.

-Tystnad börjar bli bristvara i våra dagar, så det kan vara skönt att uppsöka en miljö där det är tyst och lugnt, säger bibliotekschefen.

En annan sak som hon noterar är att datorerna i hemmen börjar bli allt van-ligare när det gäller att sköta kommunikationen med biblioteket.

Den metoden används allt oftare när man vill ta reda på att den aktuella boken eller skivan finns tillgänglig, att beställa lånet eller förlänga det om man av någon anledning inte har tillfälle att titta in personligen på biblioteket.

Vad det gäller litterära genrer dominerar två: deckare och biografier.

-Deckarna har bytt ton på senare år. Det är inte längre bara hårdkokt. I allt högre grad har samhällskritiken börjat smyga in i genren, samhällskritiken och de historier som har drag av verklighet. Elände är gångbart. Möjligen vill man ha en smula elände som gör att ens egna problem krymper en smula...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons