Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer lär sig försvara sig

Annons

I går ledde förbundets utbildade instruktörer denna feministiska självförsvarskurs för tjejer i discotältet i Sveaparken. Att demonstrera detta under Daldansens gång är att slå två flugor i en smäll, för det kan hända saker på festivalen som exempelvis en våldtäkt.

Vi står i en ring, på en mjuk matta, i discotältet i Sveaparken. Antalet deltagare, bara tjejer, är nio stycken inklusive mig själv och alla ser förväntansfulla ut.

- Alla är värda att försvara sina kroppar, säger Sofia Nyström, 16 år och instruktör. Feministiskt självförsvar handlar om att ta till det mentala, verbala eller i nödfall det fysiska försvaret i obehagliga situationer, exempelvis lönediskriminering eller våldtäkt.

- Det gjordes en undersökning bland våldtäktsmän och deras offer och den egentliga anledningen till att personen blev våltagen var att hon såg osäker ut, berättar Sofia.

Sofia fortsätter att berätta om hur viktigt det är att försöka se självsäker ut och sträcka på sig, inte sjunka ihop med kroppen.

- I skolkorridoren kanske man gärna viker av för ett stort killgäng, men nu ska vi lära oss att göra motsatsen, säger Fanny.

Vi får börja med att testa på att gå rakryggad, hakan upp och med självsäkra steg styra mot en plats i tältet. Tanken är just att vi ska strunta att vika undan för andra vi möter. Och det är klart att det känns bra att bara gå rakt på och faktiskt känna att "jag tar också plats".

Sedan kommer vi in på ett annat viktigt vapen, rösten.

- Vi använder inte vår röst så mycket som vi skulle kunna göra, säger Sofia. Den är ett utmärkt medel i stället för att använda exempelvis pepparspray. För att få stark röst tar man stöd av diafragman, eller magstödet.

Vi lägger handen strax under bröstet där diafragman sitter och utropar tomteskratt, höhöhö. Ordet nej vilket vissa tolkar som ett ja, får vi också lära oss att skrika ut. Nej, nej nej.

- Nu ska vi inta första försvarsposition, berättar Sofia. Hon instruerar på Fanny som håller en blå slags kudde i famnen, även kallad mits. Båda står på stadiga ben en bit i från varandra, håller ena knytnäven vid hakan och den andra vid kindbenet.

- Nej, nej, skriker Sofia och i takt med utropen slårt hon ut armarna rätt mot kudden. Sedan får vi alla öva på att skrika nej och samtidigt slå på den stackars kudden.

De känsliga punkterna på kroppen som man kan sikta på är ögon, strupe, skrev och knä. Åter demonstrerar Fanny och Sofia oss hur det går till att knäa någon i skrevet.

- Lustigt nog verkar många tjejer redan kunna konsten att knäa någon i skrevet, säger Sofia.

Vi knäar på den blå kudden och efter det är det dags för det sista momentet, en spark med insidan av foten.

- Ett tips är att sparka mot knäet eftersom denna kroppsdel är skev och till och med kan gå av, instruerar Sofia oss.

Det har växt fram ett behov av detta självförsvar i och med att det finns kvinnoförtryck.

Syftet är också att lära tjejer att de är värda respekt och stärka sitt självförtroende genom att "slå tillbaka".

- Självförsvar ger också er utrymme att prata med andra om något ni har upplevt, det är viktigt med frizoner, menar Fanny.

Efteråt får alla säga vad de tyckte om passet; Man känner hur mäktig man blir, det här borde vi ha i skolan, man upptäcker att man kan, man känner sig säkrare och blir peppad, det är kul.

Själv håller jag med om allt det där plus att man nästan blir lite arg när man skriker nej och att man vill lära sig mer om detta.

- Ställ upp för varandra, sträck på er och skuldbelägg er aldrig för en sak ni blivit utsatta för.

Ni kommer att ha detta i bakhuvudet nu och se till att ta vara på er rädsla och säkerhet, avslutar Fanny och Sofia.

Om ni vill veta mer kan ni gå in www.roks.se

BOEL ENGKVIST

Mer läsning

Annons