Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjeckiska vänner besökte FUB

Annons

I juni 2003 åkte en grupp från FUB i Borlänge till Tjeckien. De besökte då Borlänges vänort Prostéjov och deltog i en festival för funktionshindrade. Resan var mycket lyckad, vilket framgick av en film som visades i tv strax efter årsskiftet 2004.

Nu har det blivit dags för LIPKA, FUB:s motsvarighet i Prostéjov, att besöka Borlänge. På måndagskvällen anlände en grupp på 45 personer, varav 25 utvecklingsstörda ungdomar. De har en mastig vecka framför sig.

- De kommer att besöka skolor, dagcentra, boenden och fritidsaktiviteter för utvecklingsstörda, men vi kommer också att försöka ge en bild av det svenska samhället i nutid och i ett historiskt perspektiv, säger Anette Nilsson, FUB-ordförande.

Ambitionen är att visa svensk vardag ur den utvecklingsstördes perspektiv.

Det började i går med studiebesök på Ljungbergsgymnasiet och Jakobsgårdsskolan. På schemat i dag står Siljan runt med buss. Under veckan ska gruppen besöka Lugnets riksskidstadion och Falu koppargruva. I programmet finns också både motions- och kulturinslag i form av Friskis och Svettis och teater.

En höjdpunkt under veckan blir "länsdansen" på lördag då utvecklingsstörda ungdomar från hela Dalarna samlas till en danskväll i Borlänge. Trots att vädret just nu är allt annat än sommarlikt tänker FUB också bjuda sina tjeckiska gäster på ett riktigt midsommarfirande i Torsång.

Vid besöket i Ljungbergsgymnasiet togs gruppen emot av rektorn Barbro Hedlund och läraren Ingegerd Bergström. Där fanns också Bibbi Hermansson och Gunilla Wikblad från FUB. Ungdomarna fick följa undervisningen på hotell- och restaurangprogrammmet, handelsprogrammet och det individuella programmet.

- Det betydde oerhört mycket för våra ungdomar att få resa till Tjeckien och se hur människorna lever där. Säkert blir upplevelsen lika stor för de tjeckiska ung- domarna, säger Gunilla Wikblad.

Hon är en av dem som för- berett det tjeckiska besöket.

- Det har krävt en hel del arbete för att få allt att fungera, det är mycket som måste ordnas. Men allt har gått bra och nu ser vi fram emot en rolig vecka.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons