Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjärnabergets fäbodar hotas

Annons

För 25 år sedan hotades de gamla fäbodstigarna i Tjärnaberget att försvinna, då grenar och skogsrester, som kalhuggningen lämnade efter sig, gjorde hyggena hart när ogenomträngliga.

Då lämnade jag in en motion till kommunfullmäktige, där jag uppmanade kommunen att verka för att skogsägarna borde rensa upp efter sig, så att våra förfäders fäbodstigar hölls intakta.

Med hjälp av kommunens friluftsenhet och Borlänge skidförening rensades och märktes stigarna till glädje för vandrare och skidåkare.

Länsstyrelsen har, enligt uppgifter från Naturskyddsföreningen, nu lämnat klartecken för skogsavverkning vid några ur kultursynpunkt värdefulla områden, nämligen vid Reptjärn omfattande bland annat Forsbygge och Tjärnbygge fäbodar.

Där reser sig höga och mäktiga granar likt vakter runt dessa platser med höga kultur- och naturvärden.

Avverkning är också aviserad i området runt Ollesbodarna sydväst om Bjusan, där skid- och vandringsleden passerar via Laggars och Halla fäbodar.

Dagens skogsmaskiner skapar stora sår i naturen och skulle vid ovan nämnda fäbodställen skada gamla husgrunder och ödelägga de stigar, som våra förfäder skapat.

Jag vädjar därför till de skogsägare, som äger mark runt våra fäbodställen, att ta sitt kulturhistoriska ansvar och skona områdena runt dessa platser. Det rör sig om några hektar runt varje fäbod. En liten gåva om dåtiden för framtiden.

BRUNO BLOMQUIST

Mer läsning

Annons