Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemännen fick sämre löner förra året

Annons

Samtidigt som många arbetslösa tjänstemän nu får jobb, får en del av dem acceptera en lägre lön.

Det visar arbetsmarknadsstatistiken för 2006 från det av Svenskt näringsliv och tjänstemannakartellen PTK-ägda trygghetsrådet. Rådet hjälper tjänstemän som blir uppsagda att komma vidare.

Av de 259 tjänstemän i Dalarna som ifjol fick hjälp av trygghetsrådet fick 73 procent nya anställningar, 7 procent startade eget och 9 procent gick vidare till studier.

Av dem som fick en ny anställning fick 43 procent en tidsbegränsad sådan. Resten fick fasta jobb. Det är en förbättring jämfört med 2005 då 53 procent av dem fick en tidsbegränsad anställning.

Av dem som fick jobb i fjol uppgav 77 procent att de fått lika bra eller högre lön som på sitt förra jobb. Året innan var den siffran högre, 85 procent.

Samtidigt uppgav hela 87 procent av dem som fått jobb att de fått en lika bra eller bättre befattning än på sitt förra jobb. År 2005 uppgav hela 93 procent samma sak.

Detta ger vid handen att fler tjänstemän än tidigare fått byta ned sig både vad gäller lön och befattning. Dessutom tyder siffrorna på att lönen blivit sämre för en del trots att de fått samma befattning på det nya jobbet.

-Med den statistik vi har är det svårt att säga exakt hur det ligger till. Men överlag vet vi att lönerna för tjänstemännen inte utvecklats något vidare, säger Ann-Sofi Sjöberg, informationschef på trygghetsrådet och fortsätter:

-En av anledningarna till att lönerna kan ha sjunkit är att den offentliga sektorn sökte fler anställda i fjol. Den tjänsteman som byter från privat till offentlig sektor brukar få gå ned i lön trots att det handlar som samma befattning.

Kvinnor står för drygt hälften av de tjänstemän som fick hjälp av trygghetsrådet i fjol. De ser ut att klara sig bättre än männen.

Av kvinnorna uppgav 31 procent av dem som fått fasta jobb och 12 procent av dem som fått tidsbegränsade jobb att de fått högre lön på det nya jobbet. För männen är motsvarande siffror 27 och 6 procent.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons