Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjällossning hindrar skogstransporter

Annons

Det är Mats Hedlund vid Hedlund Timber AB i Furudal som ger den dystraste bilden genom rådande väderläge.

- Vi har virke att jobba med för den här veckan och får vi ingen tillförsel de närmaste dagarna får vi stanna maskinerna, säger han.

I norra Dalarna förefaller läget vara mest besvärligt för närvarande. Lasse Nilsson är vägansvarig vid Älvdalens, Särna-Idre besparingsskogar.

- Vi har full avverkning i skogen och stora virkeslager liggande, men vi får inte ut några volymer. Vi har stängt av hela vägnätet för virkestransporter. Det enda vi prioriterar är trailertransporter för förflyttning av skogsmaskiner, säger han.

Han tillägger att man på försök under onsdagen kommer att öppna en liten vägsträcka i Gåsvarv för virkestransport.

- Det är ett försök vi tänker göra, men det är osäkert om vi får fram någa större volymer.

Thomas Liljeberg vid Orsa besparingsskog säger att vissa vägar är avstängda.

- Vi trafikerar enbart de hårda vägarna med virkeslass. I övrigt bygger vi lager i skogen och hade det varit normalt väder för årstiden hade det varit full körning de här dagarna.

Siljanssågen har ett lager som räcker för upp till två veckors produktion.

- I det fallet är vi lyckligt lottade, men fortsätter de här förhållandena finns anledning till oro. Då kan det bli fråga om permitteringar, säger Mikael Mattsson, Siljan Skog AB.

Han säger att större delen av de volymer sågverket har liggande i skogen ligger där låst för närvarande. Skogsvägarna bär inte och körs vägarna sönder och det sedan fryser kan timmerbilarna få däcken förstörda på de hårda kanter som bildas.

- Det förefaller, säger Mikael Mattsson, som om vi här i nordvästra Dalarna är mest drabbade. Söderut har vägarna torkat upp och upp mot Jämtland är vägarna fortfarande tjälade.

Det är för närvarande åkarna som är mest drabbade av tjällossningen.

Hans Nordin i Älvdalen har normalt tre timmerbilar igång. Under nuvarande förhållanden har Hans Nordin tvingats ställa en av bilarna.

- Det som räddat oss hittills är att vi haft uppdragsgivare och körningar runt Falun och Borlänge, men jag måste medge att det känns lite kaotiskt. Vi ser ju inte någon omedelbar ändring i väderläget, ändring till det vi kallar normalt för årstiden, konstaterar Hans Nordin.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons