Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiskens vänförening väljer annat alternativ

Annons

-Vi har tagit till oss nya kunskaper från de utredningar som kommunen gjort. Ett fullgott alternativ till att muddra hela Tisken är att renovera sjön med hel vattenspegel, och skapa en 75 meters ränna där båtar kan åka, säger Pär Allansson, ordförande i Tiskens vänförening.

Föreningen bildades 1999 och då ställde man kravet om en muddring av hela Tisken, för att sjön skulle kunna bli åkbar för båtar.

-Men då fanns heller inga andra alternativ framtagna. Det är mycket som har hänt i Tiskenfrågan det senaste året, menar Pär Allansson.

Flera av de nya alternativen har växt fram till en god kompromiss till en fullskalig renovering och bör därför beaktas, skriver vänföreningen i en skrivelse till kommunstyrelsen.

-Det alternativet vi för fram som ett fullgott alternativ, tror vi kan vara det som blir lättast att komma vidare med. Framför allt blir det billigare, men vi tror också att det blir lättare att få det igenom en miljöprövning. Vi vet sedan tidigare att man slagit fast att det är bättre att låta massorna ligga kvar än att flytta på dem, säger Pär Allansson.

-Men sedan är det viktigt att något av alternativen kan få stöd hos Faluborna , och då tror vi det här är det rätta, fortsätter Allansson.

Vänföreningen anser också att löktågen i Tisken måste bort, och att metoder ska provas för detta omgående.

-Nu är kommunen på väg att testa försöket med att frysa bort löktågen, och det tycker vi är bra, säger Allansson.

Vidare vill Tiskens vänförening att slussen ska renoveras.

-Slussen är viktig av flera skäl. Dels för att vi ska få upp båtarna i Tisken, men en fungerande sluss skulle göra att Falun blev en attraktion rikare, säger Pär Allansson och fortsätter:

-Det skulle vara kul om man kunde återskapa slussen som den en gång i tiden såg ut.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons