Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisjön rekordlåg

/
  • Gammal väg. Stång Rune Johansson och Sven-Erik Runesson på den gamla Sandvägen över Tisjön. Vägen har varit överdämd i över 50 år och försvinner snart igen under vattnet.

Annons

- Det här är en unik sevärdhet. Vägen har inte synts till sedan sjön dämdes upp på 40-talet och det lär nog dröja innan den kommer upp i dagen igen. Det är fantastiskt hur välbevarad den är efter flera decennier på sjöbotten, säger Stång Rune Johansson i Västra Ärnäs.

Sandvägen är en del av det omfattande system av rullstensåsar som finns kring Tisjöns södra delar. Vägen är cirka två kilometer lång och går på en ås tvärs över sjön, mellan Östra och Västra Frejsnäsen.

Innan Tisjön blev reglerad var Sandvägen bufärdsväg för Limabönder som hade sina fäbodar vid Söråsberget och Sion på sjöns västra sida. Vägen uppe på åsen delade Tisjön i en norra och en södra sjö.

- Jag minns att jag i barndomen var med och gick den här vägen vid något tillfälle, berättar Stång Rune.

Sedan dess har Tisjön reglerats i två omgångar, först på 40-talet då sjön höjdes så att vägen hamnade strax under vattenytan.

- Då var det många som körde emot vägen med sina utombordsmotorer, speciellt vid östra landet, berättar Stång Rune.

På 70-talet dämdes Tisjön upp ytterligare 1,75 meter och när sjön är fylld ligger Sandvägen sedan dess på cirka 2,5 meters djup.

Att vägen nu kommit fram i dagen kan ses som en engångsföreteelse. I samband med förstärkningsarbeten vid dammen har kraftföretaget Fortum sänkt sjöns yta så mycket att vägen kommit fram.

Sjöytan är i dag nästan 3,5 meter lägre än då sjön är fylld. Normalt sänks Tisjön inte så här mycket.

- Att Tisjön är så låg nu beror på att vi ska bygga en fångdamm för att kunna genomföra planerade förstärkningsarbeten för dammens säkerhet. Vi bygger också ett nytt utskov, eller bräddavlopp. Dammen ska kunna klara en tiotusenårsflod, det vill säga en översvämning som teoretiskt kan beräknas inträffa vart tiotusende år, berättar Anders Sjödin som är projektledare för dammbygget.

Arbetena vid Tisjödammen beräknas pågå under ett år och kostnadsberäknas till tio miljoner kronor.

Att fylla upp Tisjön från den nuvarande låga nivån till övre dämningsgräns beräknas ta ett och ett halvt år med normal nederbörd. Eftersom sjön har liten tillrinning från andra vattendrag fylls den i princip bara av nederbörd.

Mer läsning

Annons