Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotal program på Högskolan Dalarna hotas

/

Flera program kan försvinna från Högskolan Dalarna. Under torsdagen beslutar Högskolans styrelse om ödet för bland annat de tre kommunikationsprogrammen.
– Det är smärtsamt, säger rektor Marita Hilliges.

Annons

Utbildningsdepartementet har gett Högskolan Dalarna ett minskat så kallat "produktionsuppdrag", med neddragningar på 10 procent inför 2012 och på 16 procent inom två år. Med anledning av detta har Högskolans ledning lämnat ett förslag om nedskärningar. Ett tiotal program kan drabbas, samt två inriktningar på lärarprogrammet.

Till de hotade programmen hör bland annat programmet för PR och internationell kommunikation, de två mediekommunikationsprogrammen och högskoleingenjörsprogrammet i grafisk teknologi.

– Vi har bedömt att det är viktigt att försökt behålla verksamhet inom alla områden så länge vi kan. Vi kommer framför allt att minska de program som har svårt att bära sig ekonomiskt, säger rektor Marita Hilliges.

Program som prioriterats bort är de där söktrycket varit lågt, där de studerande har haft svårt att få jobb efter examen och utbildningar som finns i andra delar av landet.

– Det är sådana typer av överväganden vi gjort. Detta är inget önskescenario, det är smärtsamt. Men det är det uppdrag vi fått från staten, förklarar Marita Hilliges.

Under torsdagen sammanträder Högskolan Dalarnas styrelse för att fatta beslut om budget och verksamhet inför 2012. De planerade programnedskärningar drabbar inte studenter som redan är antagna, utan innebär att inga nya antagningar genomförs hösten 2012.

Mer läsning

Annons