Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio Orsaelever fick stipendier

Annons

Tio duktiga Orsaungdomar har tilldelats stipendier ur Stiftelsen Sigurd och Majth Hallstenssons minnesfond.

- Nu har aktiemarknaden stabiliserats efter några magra år och det innebär att vi återigen kan stötta tio ungdomar som studerar musik och naturvetenskapliga ämnen, sade Jan Segerstedt vid utdelningen.

När skogsarbetaren Sigurd Hallstensson avled 1999 hade han via sitt aktieintresse lyckats tjäna ihop en ansenlig förmögenhet. Han och hustrun Majth hade inga egna barn och Majth bestämde då att en del av förmögenheten skulle avsättas till en minnesfond. Styrelse för den stiftelse som bildades blev Jan Segerstedt, Leif Göras och Einar Skött.

Vid den första stipendieutdelningen år 2000 berättades Majth Hallstensson att Sigurd varit mycket intresserad av musik och att han ansåg att de naturvetenskapliga kunskaperna behövs för Orsas utveckling.

Syftet med stipendierna är också att ge ekonomisk hjälp till Orsaungdomar som studerar musik och sång på gymnasial eller högre nivå, samt naturvetenskapliga studier på universitets- och högskolenivå. Storleken på stipendiet kan variera, men målet är att summan ska motsvara studiemedlen för en termin.

Vid årets utdelning i Kultur- huset berättade Jan Segerstedt att Majth Hallstensson avled den 16 december 2004.

- När minnesfonden instiftades var det en tid när aktierna sköt i höjden. Redan vid den första utdelningen år 2000 hade aktieposten i det närmaste fördubblats och vi kunde ge stipendier till tio ungdomar.

- Året efter var aktiemarknaden sämre men vi nio ungdomar fick stipendier. Sedan rasade aktierna och vi kunde inte ha någon utdelning åren 2002-2004. Nu har marknaden stabiliserats och vi har även placerat en del av beloppet i räntebärande papper.

Vid utdelningen medverkade de tre musikstipendiaterna Stefan Larsson, Karolina Karner och Emelie Andersson med prov på sitt kunnande i musikens värld.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons