Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio miljoner till företag

Annons

Almi Dalarnas styrelse, som består av sex personer, samt den verkställande ledningen besökte Ludvika på torsdagen. Detta för att hålla årets första styrelsemöte, informeras om läget i kommunen av nya kommunalrådet Maria Pettersson (s) samt besöka företaget Laggen.

-Vi har sex styrelsemöten per år och lägger dem alltid ute i någon av länets 15 kommuner. Vi vill gärna besöka något företag och så är det alltid intressant att träffa kommunalrådet, förklarar Astorin.

-Laggen är verkligen ett fantastiskt bra exempel på ett framgångsrikt företag. De startade för tio år sedan och har i dag 22 anställda och en produktion och omsättning som ökar hela tiden, säger en entusiastisk Hans Astorin.

Laggen kan vara ett av de företag som fått låna pengar av Almi Företagspartner Dalarna AB, som det fullständiga namnet lyder. Men hur det är med den saken är en väl förborgad hemlighet.

-Vi lyder under samma sekretessregler som bankerna och kan tyvärr inte berätta vilka företag som vi lånar ut pengar till. Men vad jag kan säga är att vi i fjol lånade ut 78 miljoner kronor och större delen gick till nya företag. Vi kommer in i bilden när bankerna tycker att risken är för stor och inte vill ställa upp med hela de sökta lånebeloppet.

Almi har organisationer i Sveriges alla län och hämtar sina pengar från en central Sverigefond. Hans Astorin uppger att Almi-organisationen sjösattes för tiotalet år sedan och att fonden från början innehöll 3,6 miljarder (3 600 miljoner kronor).

-Nu återstår ungefär en miljard kronor. Vi välkomnar fler projekt från företag i Dalarna, betonar Hans Astorin som är chef för en organisation med elva anställda.

Almi i Dalarna ägs till 51 procent av staten och 49 procent av Region Dalarna. Ordförande i Almi Dalarna är Eva Wikner Granström som driver en reklambyrå i Falun. Göran Engström, centerpolitiker och bonde i Dullbo utanför Söderbärke, är Västerbergslagens representant i styrelsen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons