Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio gånger mer cannabis i Sverige

Annons

Cannabismarknaden i Sverige är tio gånger större än myndigheterna tidigare trott, visar en omfattande kartläggning av Rikskriminalpolisen.

Det omsätts mellan 25 och 30 ton cannabis i Sverige, kanske mer, skriver Rikskriminalen i ett pressmeddelande. Tidigare har myndigheternas beräkningar, baserade på kända missbrukares konsumtion, utgått från att marknaden omfattar 3 ton.

Rikskrim började kartlägga cannabismarknaden i mars 2004, på initiativ av regeringens narkotikapolitiska samordningsprojekt, Mobilisering mot narkotika.

Resultaten gav bland annat vid handen att åtminstone 140 nätverk sysslar med att smuggla in cannabis till Sverige. Polis och tull har på senare år slagit ut 19 sådana, uppges i materialet.

Även om insmugglingen är omfattande visar kartläggningen också att odlingen av marijuana ökar i Sverige. Fabriksmässiga odlingar i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Halmstad har avslöjats av polisen.

"Mängden cannabis i omlopp i Sverige är mycket större än vad vi tidigare trodde," säger projektledaren Johan Nilsson vid Rikskriminalpolisen.

Han vill bland annat se systematiska trafikkontroller längs E|4 och E|6 för att göra fler beslag.

Spaningsledare på alla polismyndigheter, åklagare som arbetar med internationella ärenden, Tullen, Kustbevakningen och Statens kriminaltekniska laboratorium har deltagit i arbetet.

TT

Mer läsning

Annons