Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år av våld och hopp

Annons

De tio år som gått sedan dess har många förhoppningar kommit på skam.

Ryssland och de forna sovjetstaterna dras med enorma ekonomiska problem och vissa av dem är hårt drabbade av krig, matbrist och sjukdomar.

Men dessa år har också inneburit en fantastisk utveckling, inte minst för Europa.

När östblocket upplöstes bröt en enorm omvälvningslust fram och länder som Polen, Ungern och Tjeckien är nu medlemmar i Nato och står på tröskeln till EU.

De baltiska staterna har vänt sig utåt och det kommer inte att dröja länge innan de kan inlemmas i den europeiska gemenskapen fullt ut.

Kriget i det forna Jugoslavien blev ett skrämmande och för många dödligt bevis på faran med stater framstampade av självutnämnda härskare.

När det förtrycket ovanifrån inte längre lägger locket på bubblar etniska och religiösa konflikter upp till ytan.

Vi vet resultatet. Åratal av krig, följda av åratal av hemlöshet och civilt kaos.

Det forna Jugoslaviens kris och krig skyndade emellertid på Natos utveckling från militärpakt till en stor, omfattande och ambitiös säkerhetsorganisation som även

Sovjetunionens arvtagare Ryssland samarbetar med. Natos omvandling är en av de riktigt viktiga och hoppingivande förändringarna under det senaste decenniet.

Sverige hummar och tvekar, som vanligt. Fastän det råder en stor enighet om att den gamla neutralitetsdoktrinen har spelat ut sin roll i det nya Europa vågar inte regeringen ta steget ut.

Det naturliga vore att Sverige också ginge med i Nato. Det är där, bland de västliga demokratierna som öppnar sig mot öst, som vi hör hemma.

Det är det arbetet som måste uppmuntras.

Just det gångna året, 2001, kommer kanske i framtiden att ses som startpunkten för en ny internationell säkerhetsordning.

Efter attentaten den 11 september blir sig inget riktigt likt. Såväl FN som Nato har visat föredömlig beslutsamhet i kampen mot terrorismen.

Det har gett resultat.

Talibanregimen i Afghanistan, en av världens mest inhumana och ociviliserade regimer, har störtats.

Usama bin Ladens terroristnätverk är hårt ansatt. Huruvida terroristbekämpningen nu utvidgas till fler länder återstår att se. Hittills har det endast bestått av rykten.

I julhelgen installeras den nya, tillfälliga regeringen i Kabul och fredsbevarande styrkor är redan på väg dit.

Det får väl, i ljuset av det senaste decenniets våldsamma omvälvningar och den senaste höstens terrordåd, ses som ett riktigt hoppfullt tecken. Det är också en julklapp till dem som kritiserat USA och Storbritannien: innehållet måste glädja alla, även om paketet känns nesligt att ta emot.

Mer läsning

Annons