Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tina är inte bara mamma, utan också läkare och major

Annons

På läkarstämman i onsdags höll Tina Knutson ett föredrag om SIPE, swimming induced pulmonary edema, eller simningsutlöst vatten i lungorna.

Med utgångspunkt i det egna sjukdomstillståndet är Tina Knutson den första som tar upp att kvinnor kan drabbas och det i samband med motionssimning.

- Syndromet är underdiagnostiserat. Det upptäckte jag när jag själv blev sjuk av min träning. När jag sedan lade till ett genusperspektiv blev det ännu mer intressant. Det är viktigt att göra vetenskap på både kvinnor och män, säger Tina Knutson.

De fall som finns beskrivna rör elitsoldater i Israel och USA som drabbats under mycket extrema förhållanden. I medicinsk militär forskning om US Navy Seals nämns några fall. Det är för övrigt den utbildning Jan Guillous romanhjälte Carl Hamilton deltar i.

För Tina Knutson är hemmet i Stjärnsund basen i tillvaron medan jobbet som läkare inom försvarsmakten för henne ut i världen. Det är ett administrativt arbete för att organisera sjukvården vid utlandsmissionerna.

- Att återvända till försvarsmakten blev ett sätt att knyta ihop säcken, berättar Tina Knutson som var en av fyra i den första kvinnliga officerskull som utbildades i Sverige.

Tina Knutson är förutom major i Flygvapnet, överläkare och specialist i urologi, samt medicine doktor.

När tillfälle finns arbetar hon på vårdcentralerna i södra Dalarna.

- Jag tycker det är viktigt att upprätthålla kompetensen och att hålla alla dörrar öppna, förklarar Tina som för att orka med sitt aktiva liv tränar mellan tre och fem timmar per dag.

- Det kan innebära att jag ställer klockan på fyra för att hinna till gymet. Andra gånger tränar jag mellan 20 och 22 på kvällen. Jag önskar att fler skulle tillåta sig att ta mer tid till träning, säger Tina som inte vill vara utan den endorfinkick träningen ger.

Det var vid simpass i Grycken förra sommmaren som Tina Knutson blev hastigt sjuk. Hon är van motionsidrottare och har genomfört "Klassikern".

- Jag blev lite tjock i bröstet ibland men funderade inte över det. Det var kallt i Grycken och det tillsammans med den fysiska ansträngningen utlöste sjukdomen, berättar Tina Knutson.

Vid två tillfällen drabbades Tina av bröstsmärta, kort andning och svår hosta med rosafärgad fradga. Tillståndet med akut lungödem gav med sig efter cirka sex timmar.

- Först oroade jag mig för att det var hjärtat men det stämde inte riktigt. Jag borde ju känna av det jämt, förklarar Tina Knutson som menar att fler säkert drabbas just i samband med motionssimning i kallare vatten, men inte alltid fullt så tydligt.

- Elitsimmare drabbas mer sällan, de tränar i vatten som är minst 23 grader varmt, menar Tina Knutson.

Att få fall finns beskrivna menar Tina kan bero på att tillståndet går tillbaka utan behandling. Som läkare är hon numera mer vaken för symtomen och för egen del är Vansbrosimningen struken ur schemat.

- Jag älskar Stjärnsund och naturen där. Cykel är min favoritträning och trakten runt Grycken är fantastisk cykelnatur, avslutar Tina Knutson.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons