Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timelleffekt i gymnasievalet

Annons

2005 sökte 15 niondeklassare byggprodrammet och nu hela 41.

Ett annat program som intresset ökar stort för är reparationsdelen i fordonsprogrammet som i fjol lockade 12 och nu 29 elever.

Omvårdnadsprogrammet som utbildningschefen konstaterar leder till jobb fortsätter att vara helt ointressant, endast åtta elever har det som förstahandsval.

Andra program som tappar i popularitet är samhällsprogrammet som lockat 48 elever jämfört med 71 i fjol. Teknikprogrammet får bara 29 sökande jämfört med 38 i fjol.

ABB industrigymnasium lockar 22 sökanden från Västerbergslagen.

-Nu kommer sammansättningen att förändras innan slutintagningen. Vi har också många som i första valet sökt program utanför VBU. 26 procent av eleverna har gjort det men vi vet av erfarenhet att det stannar vid 17-18 procent av eleverna som flyttar när det blir allvar, säger Sandberg som roat sig med att läsa årets ungdomsbarrometer där 6000 yngre i åldrarna 15 till 25 år svarar på vad de hoppas av framtiden.

- Överst bland alla yrkesdrömmar står bartender, därefter att bli egen företagare, fotograf, designer, skådespelare, polis och sedan journalist, säger Sandberg.

Bartenderdrömmen kan alla VBU-elever förverkliga i det individuella valet på 300 poäng som alla elever erbjuds. Bartenderkunskaperna kan man skaffa sig i ämnet "mat och dryck" som är på 200 poäng.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons