Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxt går före företagsraggande

Annons

Hedemora Näringsliv AB har varit under uppbyggnad sedan år 2002. Nu är man redo att ta nästa steg och bli mer synliga på hemmaplan.

- Vi blir snävare i vår målbeskrivning. Vi kommer att prioritera företagare som redan finns här. Vi gör en bedömning om företaget har tillväxtpotential. Sedan spelar det ingen roll vilken bransch det handlar om. Ett nytt jobb inom hästnäringen är lika mycket värt som ett jobb vid gruvan i Garpenberg, säger Lennart Sifverin.

Silfverin vill också att företagare ska vända sig till dem med önskemål om kompetensutveckling. Han menar att det omvända är vanligt och då träffar man ofta fel. Företagare nappar inte.

-Den mjuka sidan är viktig när det gäller företagsledning. Det är en sak att som ensam företagare erbjuda sin yrkeskunnighet eller en tjänst. Men vid mellan tio till tretton anställda får man kliva ur overallen och ta på sig en ny roll. Där kan vi vara behjälpliga med utbildningar, seminarier eller genom pepping, att vi sitter så här och snackar.

Vissa uppdrag som att locka nya företagsetableringar sker hellre genom samverkan. Projekt "Ryggen" där bland annat Falun, Hofors och Hedemora ingår har det som uppdrag.

-Det finns många aktörer som verkar för utveckling och insikten om att vi måste samverka är i dag mycket större än tidigare, menar Lennart Silfverin.

Samtidigt ser han att organisationen har en roll att fylla utanför företagarvärlden.

Kommunens attraktionskraft beror också på infrastrukturen, den service kommunen erbjuder och föreningslivet.

Ett exempel från Smedjebacken där han tidigare arbetade hoppas han det finns intresse av att förverkliga även i Hedemora.

Byalagen inbjöds att i ord och bild beskriva sina byar, historia och aktiviteter. Den skickades ut till sommarstugeägare, men blev så populär att den även skickades ut till bofasta.

-Genom att öka kunskapen om den egna kommunen kan man också förändra attityder och skapa en mer positiv inställning, menar Lennart Silfverin.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons