Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i jobblunken

Annons

Borlängehälsan rekommenderar att man ska ha minst tre veckors sammanhängande semester.

Första veckan varvar man ned. Andra veckan är man återhämtad och kan göra lite saker.

I slutet av sista veckan börjar man åter förbereda sig för jobbet.

På verkstadsgolven runtom i Dalarna är många tillbaka efter sin semester.

De flesta bilmekanikerna har semestrat klart på Rolf Eriksson bil i Borlänge.

- Jag hade fyra veckors semester, och jag hann nästan slappna av för bra. Det var jobbigt att komma i gång första dagen på jobbet, säger Sakari Kerkärrä, bilmekaniker.

Jimmy Lind, 21 år, som också arbetat i två år som bilmekaniker kom tillbaka från semestern förra veckan.

- Jag har haft det bra på min semester, men vädret har inte varit det bästa. Det är tungt att gå upp på morgonen de första dagarna, för på semestern har jag sovit till nästan tolv.

Christina von Gerber som är legitimerad psykolog och forskare tycker att man kan ta tag i saker på sin semester som man funderat över länge.

- Det är ju bra om man kan skaffa sig bra motionsvanor på semestern och hålla i dem, till exempel börjar springa, simma eller gympa med sitt barn. Eller gör något kreativt under semestern. Till exempel börja sjunga i kör eller dansa, och fortsätt sedan med det under hösten. Sådant är viktigt.

Om man har det väldigt stressigt på sitt jobb kan det hända att man gruvar sig inför första arbetsdagen efter semestern. Christina von Gerber menar att man kan undvika att få det lika stressigt i höst.

- Om man varit mycket stressad under våren på sitt jobb kan man begära att utvecklingssamtal med sin chef en av de första arbetsdagarna. Då kan man tillsammans jobba fram en rimlig målsättning för vad man ska hinna med under hösten. Lyssna till din kropp. Annars kan du vara slutkörd redan i september.

Mattias Rosell, bilmekaniker, kom tillbaka till jobbet från semestern förra veckan. Han hade tre veckors semester i sommar.

- Det var tungt att komma i gång första dagen på jobbet, jag fick sätta i gång med ett kopplingsras på en gång. Det innebär att man får plocka ner hela växellådan, och det tar fem till sex timmar.

- De första två, tre dagarna är lite av en introduktion för de flesta. Det är lite som är komma till en ny arbetsplats.

- Så känner nog egentligen var och en, säger Anna-Liisa Bergkvist, vd Borlängehälsan.

MARJA ANDERSSON KRISTINA ERIKSSON

Mer läsning

Annons