Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till vilket pris?

Annons

Svar till Frida Simon och Jakob Hilding, den 17 december.

De båda representanterna för liberala ungdomsförbundet uttrycker i en insändare sitt behov av en egen frihet. Friheten borde komma när man är myndig, friheten att köpa sprit, friheten att supa ihjäl sig.

För det är så, att även om dessa två ungdomar bedömer att de är kapabla att hantera den drog alkohol faktiskt är så visar statistiken något annat. Hela 75 procent av alla våldsbrott har alkohol med i bilden, och två tredjedelar av allt våld människor emellan på gatan sker mindre än fem meter från en krog. Det finns 260000 barn (0-14 år) till missbrukare i Sverige, och det är ingen tvekan om att det ofta kan vara en droppe alkohol som får det att rinna över för mannen som går från vanlig sambo till misshandlande man.

Trots att detta är helt klart finns det sådana som Hilding och Simon som på allvar vill skrota den för folkhälsan mest framgångsrika institution vi har. Skatten är hög för att alkoholen ska försöka betala tillbaka lite av allt den kostar i sjukfrånvaro, polis och sjukhuskostnader. För att inte tala om mänskligt lidande. Ska vi ställa en superliberaliserad marknad och individens frihet mot mänskligt lidande? Jag vet i så fall vad kdu ställer sig i den frågan.

JONAS HILLERSTRÖM(KDU), DISTRIKTSORDFÖRANDE

Mer läsning

Annons