Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minnet av mördade Marie

/
  •  Foto: Paulina Håkansson
  • Rosita Elofsson, Åsa Sonesson, Anders Edin, Thomas Aalhuizen.
  • Pengarna till fonden kommer ifrån intäkter från Marie Memorial Race, gåvor och kondoleansbrev.  Foto: Paulina Håkansson
  • Thomas Aulhuizen, Anders Edin (fram) Olle Jansson står Rosita Elofsson, Åsa Sonesson och Lars Olsson (bak)  Foto: Paulina Håkansson

Annons

"Raggare mot våld". De orden pryder SHRA:s (Swedish Hot Road Association) medlemsjackor. När Marie Samuelsson dog för fyra år sedan påverkades klubben oerhört. Marie var en nära vän och en trogen bilfantast.

- Maries död höll på att bli hela motorklubbens död. Hon var en av de mest drivande medlemmarna vi haft, hon slet hårt och var alltid glad, säger Lars Olsson, medlem i Marie Memorial Races tävlingskommitté.

Maries död chockade alla och klubben var lamslagen. Men så kom vändpunkten. Det var under ett medlemsmöte som Rosita Elofsson, en av medlemmarna, kom med idén om Marie Memorial Race. Det är en dragracetävling som sedan år 2004 äger rum på flygfältet i Dala Järna.

- Första året gick överskottet på 136 000 kronor till uppstartandet av en kvinnojour. De två kommande åren gav vi överskottet till Barncancerfonden Gävle Dala och till BRIS. I år har vi startat Marie Samuelssons Minnesfond och tanken är att vi ska fortsätta samla in pengar och dela ut dem, säger Tomas Aaluizen, ansvarig för tävlingskommittén.

Den nystartade fondens motto är "behövande, i Maries anda". Nu kan även enskilda personer ansöka om pengar och det övergripande mottot gör att SHRA:s styrelse med medlemmarnas hjälp kan vara flexibla med utdelningen. Pengarna till fonden kommer genom intäkter från Marie Memorial Race, gåvor och kondoleansbrev.

- Vi diskuterade länge på medlemsmötet vart vi ville skänka vårt överskott. Vi kom fram till att skapandet av en fond är det bästa sättet, säger Lars Olsson, och tillägger att man har fått hjälp från många håll med att starta upp fonden.

På väggen i klubbens lokal i centrala Vansbro hänger ett foto på Marie. Där finns också en stor bild på Maries röda Ford som var hennes ögonsten.

- Vi saknar henne så. Hon är alltid närvarande, på något sätt är hon fortfarande en av våra mest aktiva människor här på klubben för hon finns i allas tankar, säger Rosita Elofsson.

Utanför SHRA:s klubblokal står präktiga chevor och cabbar uppställda på rad. Inne i lokalen kan medlemmarna träffas för att meka med sina bilar och umgås. Man hyr en plats och så finns det verktyg att använda sig av i förrådet. Det svetsas, slipas och skvallras en hel del. När tidningen besöker lokalen har en stor bar slagits upp i hörnet och en A-Ford från trettiotalet står upphöjd på en ställning. Det rustas för fest.

- Klubben fyller 25 år i sommar, så det ska vi fira. När Marie dog var klubben nära att läggas ner, men det visade sig att medlemmarna kom varandra närmare och blev starkare, säger Rosita Elofsson.

Hon berättar att arbetet med Marie Memorial Race har fått många att se på raggarkulturen med nya ögon.

- Vi i SHRA är ju bara vanliga raggare som gillar bilar. Vi är fullt medvetna om de fördomar som finns om oss, att raggare är bråkiga och glada i alkohol. Jag tror att arbetet kring Marie Memorial Race har fått folk att förstå att raggarkulturen innehåller helt andra saker, säger Rosita Elofsson.

Fakta: Bakgrund

Marie Samuelsson var 27 år när hon mördades i Äppelbo den 11 juli år 2003. Hennes kropp hittades nedgrävd på gården två månader senare och Maries sambo dömdes till livstids fängelse för dådet. Marie Samuelsson var född i Vansbro och hade två barn. Hennes död var en stor tragedi som skakade hela samhället.

Mer läsning

Annons