Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne/Loppis-Åke Wikman

Annons

Åke Wikman, Bäsna och Borlänge, mer känd som Loppis-Åke, förlorade kampen mot den sjukdom, cancer, som han ägnade år av sitt liv åt att bekämpa.

Han engagerade sig i Lionsrörelsen, närmare bestämt Gagnef-Floda Lions club, för att hjälpa utsatta, inte minst barn och sjuka, men också äldre, personer med funktionsavvikelser och människor som av olika skäl behövde en nystart i livet.

Under de 13 år som han förestod Gagnefs Lionsklubbars loppisverksamhet bidrog han mer än kanske någon annan till att göra Lionsrörelsen folklig.

Tillsammans med många medhjälpare och med stöd av generösa människor i hela Dalarna drog han in långt över en miljon kronor till välgörande verksamhet lokalt, nationellt och internationellt.

Samtidigt såg han människorna, de som gjorde välgörenheten möjlig, och skojade – oftast med spelat allvar – med kunderna och delade ut leksaker och mjukisdjur till barnen.

Tidvis bodde han vid återvinningscentralen för att förhindra stölder av till Lions skänkta antikviteter. Men han hann också med att hjälpa en lokal blomsterhandel med utkörning av blommor och välkomnades hjärtligt i många hem runt om i Gagnef.

Sin fru Anki, som han träffade under en loppis, beskrev han som sitt livs loppisfynd och hon stod troget vid hans sida under hans långa sjukdomstid.

Genom Lionsengagemanget bidrog han, genom Lions cancerforskningsfond, till kampen mot cancer. Sjukdomen vann, men Loppis-Åke, skämtsam och principfast in i det sista, gav aldrig upp.

Han blev 78 år, men var till sinnet betydligt yngre.

Vännerna gm Kent Olsson

Mer läsning

Annons