Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till häst runt Siljan

Annons

Marie Andersson och Per Dahl i Säl har i flera år rest utomlands för att vara med på långritter. Sedan slog tanken dem att de ju har både hästar och ridvägar hemma. Efter en hel del eget rekognocerande bestämde de sig för att rida runt Siljan. Raskt bjöd de med ett par danska vänner de träffat på långritter.

Eftersom hästarna hör hemma i Mockfjärdstrakten blev det några extra mil. Ridled Siljan är en del av det som ska bli "Hästlandet Dalarna". Officiellt ska leden vara klar nästa år med kartor och röjda vägar.

- För både oss och hästarna var det en upplevelse. Vi mötte bara positiva människor som gav oss tips och råd och ett fantastiskt bemötande. Hästarna fick jobba rejält även om tempot var lugnt. Vi skrittade en till en och en halv timme, det är vad häst och ryttare tål sedan pausade vi, berättar Marie Andersson.

Visst blev ryttarna skinnflådda där bak, de kom hem med ett extra lager hud. Men erfarenheten är bra. Westernsadlar är att föredra framför engelska, de fördelar trycket på hästryggen och ryttarbaken bättre.

Psykiskt mådde hästarna väldigt bra efteråt. De fick gå i flock hela tiden och vara med om nya upplevelser som att stå med framhovarna i en sjö och dricka vatten. Det är annat än att få det serverat i hink.

Även om ritten planerats noga fanns det plats för diverse överraskningar. Hästarnas uttryck när de stod och gungade på Flottbron i Gagnef glömmer ingen.

På västsidan av Siljan anföll knotten i olika formationer. I Mora blev det cirkus när de skulle ta sig till Vasaloppsmålet och hästarna inte ville korsa järnvägen. Till slut var en häst över med påföljd att flocken splittrades och det fick hästpolarn att sidsteppa mellan bleknande turister.

Efter Rättvik, på väg hem, stämde inte kartorna. I ett mycket lokalt regn som cirklade över dem i ett par timmar fick en alternativ väg uppsökas. Grillaftonen vid sista nattuppehållet i Moje fick avbrytas och ett garage lånades ut till matsal. Regnet följde dem fortfarande.

Start och mål var hemma i Pers och Maries trädgård. Markservicen stod Malin Dahl och Lars Velander för. De körde ut tält, mat, vatten och tillfällig hage till både lunch- och nattuppehåll. Men på många ställen välkomnades de varmt av andra hästmänniskor.

En natt lyxades det och de övernattade på hotell i Rättvik. De fick låna en hage intill hotellet och ägaren ville att de skulle stanna i tre veckor, så hästarna hann beta av den ordentligt.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons