Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidning– mer än läsning

Annons

Tidningar är mångsidiga redskap, ej enkom nyttiga för läsning. Människan har funnit en mängd extra användningsområden för dem ända sedan de först började tryckas och utgivas. Läsarna har genom åren alltid varit påhittiga, när det gäller att få nytta av en redan lusläst morgonblaska.
Undertecknads morfar, Erik Eriksson från Kolviken berättar om några sätt han har haft nytta av gamla tidningar på:
– När man åkte motorcykel på vintern förr i tiden hade man inga skinnställ, som i dag.
– Jag arbetade i en gruva då, så jag hade gummistället därifrån på mig, annars var det vardagskläderna man åkte i, men innanför kläderna – vid knäna och grenen – stoppade man på sig tidningspapper för att hålla kylan ute.
Tidningar kan också behållas av nostalgiska skäl. Erik har en Södra Dalarnes tidning från sitt födelseåret – 1928 – sparad.
Förr användes tidningar även för tapetsering, på väggarna i såväl hus som utedass. Vid omtapetsering i ett gammalt hus hittas det ofta gamla tidningar från första hälften av 1900-talet. I dassen kunde det även ligga en trave tidningar redo – inte alltid för läsning dock.
Papperet gnuggades mjukt och användes sedan till att torka den del av sin egen kropp man sällan ser själv.
I dag är det mest hundvalpar som får tidningar till sina toalettbestyr. Tidningen hänger dock med in även på dagens toaletter, men numer nöjer vi oss med att bara läsa den där.
För dagens innehavare av en något för stor hatt kan en tidning enkelt lindas innanför svettremmen tills hatten passar. Det är ytterligare en beprövad teknik från förr.
En tidningssida kunde även extraknäcka som putsduk på rutor, och glasögon då glasen ännu var av glas.
Morgonkaffets trogna följeslagare har även isolerande och stötdämpande egenskaper utöver det, som redan nämnts om motorcykelåkare från förr. Sidorna kan rivas ut och viras runt finporslinet vid flytten, kylvaror när frysen frostas ur och som isolering i husväggarna. Att lägga några sidor i skorna på vintern höll fötterna varma. Till den mer bistra vardagen är tidningar även den fattiges filt.
Tidningspapper användes även som förladdning i kanoner eller när det ska sprängas i berg, exempelvis. Eller helt enkelt enkelt användas som hjälpmaterial när en brasa ska startas.
Dagens tidningar används som råvara vid skapandet av nya tidningar. Från återvinningsstationerna i länet kommer det årligen runt 13 000 ton tidningspapper till företaget Stena Paperscan AB:s anläggning i Borlänge.
Pappersfibrerna sorteras och sänds till pappersbruken – en tidning kan återvinnas fem till sju gånger. De gamla fibrerna kan pappersbruken elda med under vintern, för att hålla värmen uppe.
Dessa är några exempel på hur läsaren får ut så mycket av tidningen, som möjligt är.
Fler finns garanterat, men för närvarande finns det fler artiklar i detta nummer att ögna igenom.
Njutbar läsning, och vad annat ni än kan komma på att använda tidningen till

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons