Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig upptäckt räddade cancersjuke Hans – nu uppmanar han männen att kolla sig

Varje dag får 27 svenska män veta att de har prostatacancer. Hans Joelsson från grannlänet hade tur, hans cancer upptäcktes i tid och han kom under behandling. Nu uppmanar han män att själva gå och testa sig – redan i 45-årsåldern.
– Lita inte på slumpen, då kan det vara för sent, säger han

Annons

TV-klippet: Hans Joelsson berättar om hur hans prostatacancer upptäcktes - och varför det räddade hans liv.

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige. Årligen får cirka 10 000 män diagnosen. Cirka 2 300 dör. Men om cancern upptäcks tidigt är prognosen ofta god.

– Ja, jag hade tur, det var rena slumpen att de upptäckte min cancer i tid, säger Hans Joelsson, 66 år.

Han slår sig ned med en kopp kaffe vid köksbordet i den gamla släktgård på Iggön där han och hustrun Annika huserar sedan ett par år. Utanför fönstret skiner solen över ett idylliskt vinterlandskap.

– Här har vi det så bra. Visst, jag har en hel del besvär av den behandling jag genomgår. Jag orkar inte heller vara fysiskt aktiv på samma sätt som förr. Men jag lever ett bra liv här nära skog och natur och det är det viktiga för mig, säger Hans Joelsson.

Hans Joelsson lever med prostatacancer. Tack vare att cancern upptäcktes tidigt har sjukdomen kunnat hejdas och behandlas.

Det var för drygt tio år sedan som Hans Joelssons tillvaro ställdes på ända. Han bodde då i Karlskoga, arbetade inom stålbranschen och var till synes frisk som en nötkärna. Han älskade att träna och var i mycket god fysisk form.

En dag besökte han vårdcentralen för att få ett födelsemärke undersökt. Det visade sig inte vara någon fara med födelsemärket. Hans var på väg ut när läkaren ropade tillbaka honom. Hon undrade om han, när han ändå var där, kunde tänka sig genomgå en lite större hälsokontroll. Varför inte, tänkte Hans och olika prover togs, bland annat ett så kallat PSA-prov.

– Jag hade ingen aning om vad PSA var för något då, minns Hans.

Genom ett  blodprov kan man få en indikation på om en man har cancer i prostatan.

PSA står för prostataspecifikt antigen och är ett protein som finns i blodet. Om halten av PSA är hög indikerar det att personen kan ha cancer i prostatan. Provet visade att Hans hade ett förhöjt PSA-värde. Efter ytterligare provtagningar och undersökningar konstaterades det att han hade prostatacancer.

Det tog en tid innan det tunga beskedet sjönk in. Ett par veckor innan operationen skulle göras och prostatakörteln tas bort hann verkligheten i kapp honom.

– Jag hamnde i en rejäl kris. Jag åkte upp hit till Iggön för att vara för mig själv. Jag gick i skogen, jobbade hårt fysiskt. Det var väl mitt sätt att bearbeta det, säger Hans.

Hans Joelsson tycker att män inte ska lita på slumpen utan själva söka upp sjukvården och testa sig för prostatacancer.

Operationen i sig gick bra. Men nya prover visade att PSA-värdet inte sjunkit på förväntat sätt. Cancern var inte borta utan hade hunnit sprida sig.

Hans fick nu genomgå strålbehandling under sju veckor. Men inte heller det fick avsedd effekt. PSA-värdet var fortsatt högt.

Nästa steg blev hormonbehandling. Det är en läkemedelsbehandling som går ut på att slå ut det manliga hormonet testosteron som prostatatumörer behöver för att växa. Denna behandling har gett bra resultat och Hans kan tack vare den hålla cancern i schack.

På minussidan av behandlingarna finns en rad biverkningar, till exempel trötthet, tappad muskelmassa, svullna bröst, impotens och urinläckage. Men dem vill Hans tona ned.

– Det är inget att prata om egentligen. Jag är hellre impotent och vid liv än död, säger han.

Risken att cancern ska sprida sig till skelettet hänger dock över honom hela tiden. Nya prover tas med jämna mellanrum för att kontrollera PSA-värdet. Varje gång känns det oroligt.

– Ja, jag vet ju att om det spritt sig till skelettet kan det vara kört, säger Hans.

Samtidigt känner Hans att han är lyckligt lottad som levt så länge och så bra med cancern. Allt tack vare att hans läkare insisterade på att hälsotesta honom.

– Utan henne hade jag inte suttit här i dag.

Hans Joelsson skulle önska att sjukvården i Sverige kallade män till allmänna prostatacancerundersökningar. Det skulle fungera ungefär som kvinnornas mammografiscreening.

– Med sådana kontroller skulle fler cancrar upptäckas i tid och fler män räddas till livet, menar han.

Prostatacancerförbundet kräver att alla män från och med att de fyller 45 år ska genomgå regelbundna prostatacancertester. Men inom sjukvården menar man att det saknas bra metoder att spåra prostatacancer på det sättet. PSA-testet anses vara för trubbigt. Ett högt PSA-värde innebär inte per autmatik att personen har cancer utan det kan vara tecken på annan sjukdom i prostatan.

Screening skulle också skapa oro och resultera i att många män opererades i onödan eftersom deras cancrar är långsamväxande och relativt ofarliga, menar man.

I väntan på att sådana allmänna kontroller eventuellt införs i Sverige tycker Hans Joelsson att männen bör ta saken i egna händer och själva kolla sin hälsa.

Vad är ditt råd till svenska män?

– Gå och testa er, i alla fall om ni börjar närma er 50-årsåldern. Kontakta hälsocentralen och be att få ta ett PSA-prov.

Men om man inte har några besvär, varför ska man då ta ett sådant prov?

– Om du fått symtom kan det vara för sent, då kan cancern vara obotlig. Det är bättre att veta än att inte veta.

Mer läsning