Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig julklapp

Annons

-Det här är Sveriges televisions första färg-tv-kamera berättar Stefan Lindfors vid Säters film- och biografmuseum och pekar på den kamera som håller på att lastas ur en lastbil vid museet.

På onsdagen kom Robert Wahlgren och Jan Wigren från Sveriges television till Säter med "julklappar", en täckt lastbil fylld med tv-historia.

-Färg-tv-kameran är från 1968. Det första programmet i svensk tv i färg sändes den 5 december 1969, det var Babar, berättar Stefan Lindfors som kan inte bara film- och biohistoria utan även mycket om tv.

Tv har genom åren bytt teknik, studioinredning och mycket annat och i stället för att kasta allt har tv skänkt grejer till film- och biografmuseet i Säter.

Här finns nu en mängd grejer, ett viktigt stycke tv-historia samlad. Lindfors har förhoppningen att så småningom kunna utöka museet med en del av tv:s historia.

-Tv väljer ut det som kan vara av värde att spara och när tv inte på egen hand tänkt inrätta något museum får vi grejerna hit, förklarar han.

Film- och biografmuseet finns i en del av före detta Säters yxfabrik.

Kommunen äger byggnaden och fastighetskontoret har i budgeten framöver investeringspengar för byggnaden. Det handlar främst om investeringar för att få en bättre energiförsörjning och anpassa lokalerna för ny verksamhet.

Bland annat planerar Säterbostäder flytt av sitt kontor till byggnaden.

Stefan Lindfors hyser stora förhoppningar om att museet också får sin efterlängtade utökning av sina lokaler och kan inrätta en avdelning med tv-historia.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons