Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tibble ror för stugan

Annons

- Ja, så är det faktist. Att vara ordförande i byföreningens styrelse innebär mycket mer än att vara mötesordförande, säger Lars Liljegren.

I våras tog han över ordförandeklubban och i samma stund fick han även uppgifter som i näringslivet motsvarar en vd:s.

- Enda skillnaden är att det företag vi driver inte betalar någon lön, utan alla arbetsinsatser sker ideellt.

Bystugan i Tibble är kommunens största bystuga och flitigt uthyrd till externa arrangemang som inte sker i byns regi.

- Från maj till och med augusti är det högsäsong och stugan är uthyrd varje helg. Även vintertid är det många bokningar, bland annat danskurser, berättar Lars Liljegren.

Men trots detta så går verksamheten inte riktigt ihop utan sommarmånadernas kurser i kyrkbåtsrodd måste till för att värmekostnaden på 50 000 kronor per år och alla andra fasta avgifter för bystuga ska kunna betalas.

- Därför ska vi nu i höst sätta fokus på bystugan och se om och hur vi kan utveckla verksamheten.

Är inte risken att det blir för mycket extern verksamhet så byborna inte känner sig delaktiga i vad som händer i bystugan?

- Det är en balansgång hela tiden. När det gäller till exempel kyrkbåtsrodden så har vi börjat med motionsrodd för byborna på söndagar. Bara för att man ska få komma ut och ro lite och träffas och känna att båten är byns.

För att få så många som möjligt engagerade har Tibble/Lycka byförening satsat på många små kommittéer med olika ansvarsområden.

- Folk är otroligt duktiga på att ställa upp, berömmer Lars.

- Men vi får inte slå oss till ro. Ett sätt att nå folk och få dem delaktiga är information. Vi har under våren startat en hemsida på webben och utvecklat vårt informationsblad som delas ut till 230 hushåll ett par gånger i månaden.

Finns bygemenskapen kvar i framtiden eller tar trenden att sätta sig själv först över?

- Bygemenskapen finns absolut kvar! Vill man bo på landsbygden med alla kvaliteter det medför så måste man engagera sig, säger Lars Liljegren, ordförande i Tibble/Lycka byförenings styrelse.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons