Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas fick uppleva sitt livs äventyr i Afrika

/
  • Att vara utan mobiltelefon, tv och bo i tält i en månad kändes befriande för Thomas Waller som trodde att han var mer beroende av i-landsbekvämligheter.
  • Inspelningen av Mot alla odds medförde flera riskfyllda moment, bland annat elefanter som kom mycket nära.
  • Gemenskapen var stor och Thomas fick många nya vänner bland tv-team och deltagare. Här är han i samspråk med deltagaren Samsey Saine. I bakgrunden syns expeditionsledaren och storviltsjägaren Natasha Illum Berg.
  • Thomas Waller är en van resenär men hade aldrig varit i Afrika före inspelning av Mot alla odds.

I morgon börjar programmet Mot alla odds som handlar om tio funktionshindrade som ska ta sig 150 mil genom Afrikas vildmark. Med på äventyret var ambulanssjuksköterskan Thomas Waller från Borlänge.
– Det var en enorm upplevelse och jag tror att det blir ett otroligt bra program, säger han.

Annons

Thomas Waller har jobbat inom sjukvården sedan 1989 och de sista tolv åren som ambulanssjuksköterska.

– Jag ville testa något annat och så läste jag i Pralin om ett företag som hyrde ut vårdpersonal till tv- och filmproduktioner, berättar han.

Thomas tog kontakt och blev uttagen att vara med och jobba under inspelningarna av Mot alla odds i maj förra året. Programmet handlar om tio svenskar med funktionsnedsättning som tillsammans ska ta sig från Viktoriafallen i Zambia till Skelettkusten i Namibia. Expeditionen går genom svårforcerad terräng, vädret är extremt och vilda djur finns överallt.

– Det är ingen utslagning utan ett positivt familjeprogram om att flytta gränser och vad man kan göra genom att hjälpas åt, säger Thomas.

Hans uppgift i programmet är att tillsammans med läkaren Per Nyman ansvara för det medicinska.

– Det blev en del incidenter som hade kunnat sluta illa. Mycket av vårt arbete var förebyggande som att förhindra infektioner, uttorkning och kollapser.

Deltagarna tar sig fram till fots och det gjorde också Thomas, när det fanns möjlighet, annars åkte han i bilen med den medicinska utrustningen. Expeditionen leds av Natascha illum Berg och går genom stäpp, savann, bush, sandöknar och semiöknar, förbi vattenfall och floder med de vilda djuren i närheten hela tiden.

– Rädd var jag inte, men man känner respekt när man hör lejon ryta eller vet att det kan finnas krokodiler i det vattendrag man ska passera. Vi hade jägare som gick före och vi hade noggranna säkerhetsgenomgångar varje dag.

Förutom Thomas jobbade cirka 15 andra svenskar, ett tiotal afrikaner och några BBC-medarbetare med produktionen. På nätterna tältade de i ett läger och deltagarna i ett annat.

– Det var en enorm upplevelse att sitta tillsammans vid en lägereld under en fantastisk stjärnhimmel och se sol- och månuppgångar utan dess like, utbrister Thomas.

Han fick många nya vänner både ur tv-teamet och bland deltagarna. Dessvärre avled en av deltagarna, Madelene Lundgren, i höstas.

– Det var en kalldusch för alla, säger Thomas.

Premiärprogrammet skulle visas i november, men sköts då upp. Efter diskussion med hennes anhöriga beslutades att det ändå skulle visas som det var tänkt.

– De anser att Madde nog hade velat det. Hon var en öppen och härlig person.

I morgon sänds första avsnittet av åtta i SVT1 klockan 20. Trots att det inte var meningen från början så kommer Thomas att synas i delar av serien.

– Jag har inget behov av att synas i tv, men det ska bli kul att uppleva äventyret igen och visa det för familjen.

Blodad tand har han definitivt fått. Han var också med under inspelningen av Mästarnas mästare i Ungern i september och vill gärna ut i världen igen.

– Det här liknade ingenting jag varit med om förut.

Mer läsning

Annons