Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thaimat för nybörjare

Annons

Nypa Lappipat anser att maten ska vara ren och fin. Både till utseende och smak. Ekologiskt odlat från egen trädgård eller från andra odlare i trakten används. Och det ska vara en njutning för ögat. Varje rätt arrangeras på tallriken.

Det har krävts en del testande för att lista ut vilken sorts thailändsk mat som uppskattas av svenskar. Sambon, Nisse Stolpe, har fått vara försökskanin.

- Vi hade bott ihop i några år innan Nypa lärt sig vad som var för starkt för mig, säger han och flinar lite.

Menyn innehåller både thailändska nationalrätter och egna kompositioner som Floda-mixen. Men ofta mindre kryddstarka än vad de skulle vara i Thailand.

För ungefär sex år sedan började Nypa Lappipat intressera sig för matlagning i större skala. Tillsammans med en väninnna provade hon med försäljning på marknader. Väninnan ville att de skulle öppna eget eftersom det var svårt att få jobb.

- Jag ville inte det. Min mamma har haft restaurang och jag vet hur mycket jobb det är, berättar Nypa. Men restaurang blev det. Först tillsammans med väninnan och sedan ett år tillbaka med sambon.

Dessförinnan gick hon en kurs i svenska för invandrare.

- Men här pratar de flomål, så det blir ännu svårare, säger Nypa.

Kombinationen med gatukök är många gånger svår. Båda köken ska fungera parallellt. Och det är mycket arbete både före och efter stängningsdags. Beställningar, städning, disk och planering. En anställd finns det och så har Nypas äldste son sommarjobbat i år.

För att få tag i thailändska råvaror åker paret till Borlänge och handlar en eftermiddag i veckan.

- Visst sliter det att både bo och arbeta tillsammans berättar Nisse. Det är stressiga dagar och man kan bli irriterad.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons