Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailand slöt handelsavtal med Japan

Annons

Thailand ingick på tisdagen ett frihandelsavtal med Japan. Det är den militärstödda regeringens största framgång sedan kuppen förra året.

Avtalet slöts i Tokyo under den thailändske premiärministern Surayud Chulanonts första besök i Japan sedan kuppen i Bangkok i höstas. Det innebär att tullarna slopas på över 90 procent av handeln länderna emellan. Thailand lovar också att underlätta för japanska investerare genom bättre insyn och stärkt lagskydd. Japan är största utländska investerare i Thailand.

För den militärstödda regeringen är det en viktig framgång; inget västland har ännu tagit emot Surayud på officiellt besök.

Surayud framhöll att Thailands relationer till Japan är "av största strategiska betydelse", men han medgav att värdlandet har synpunkter på militärstyret. Han gjorde även sitt bästa för att distansera sig från kuppmakarna. Val ska hållas i december som planerat, försäkrade han före ceremonin där han skrev under avtalet tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe.

Förra veckan gick han offentligt emot juntan och vägrade att acceptera kuppledaren Sonthi Booyaratglins krav på hårdare tag för att stoppa protester i Bangkok.

Handelsavtalet förhandlades fram av Thailands förre premiärminister Takshin Shinawatra innan han störtades i september. Kritiker _ som deltog i de protester som banade väg för kuppen _ har hävdat att avtalet gör Thailand till en soptipp för japanskt giftavfall. Det avfärdades av thailändska UD eftersom båda länder skrivit på Baselkonventionen som reglerar den globala hanteringen av farligt avfall.

En mindre grupp aktivister demonstrerade på tisdagen utanför den japanska ambassaden i Bangkok. Avtalet gynnar bara Japan, hävdade de.

TT

Mer läsning

Annons