Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorrättskaos till torsdag

Annons

Trots ogillade åtal för Guantánamofångar försvarar Vita huset de tribunaler som utan framgång specialinrättats för terrorfångar. USA-regeringens åklagare får fundera tills på torsdag på överklagande _ till en domstol som ännu ej finns.

Under fem års fångenskap har ingen av de för närvarande 380 utländska fångarna på Guantánamo genomgått en fullständig rättsprocess. Bush-regeringen har kringgått de internationella reglerna om krigsfångar genom att kalla dem för fientliga stridande och stött på ett antal bakslag i sina försök att ändå få fångarna prövade juridiskt.

Det senaste försöket gick i stöpet i måndags när de nyinrättade militärtribunalerna ogillade målen mot den åtalade kanadensaren Omar Khadr och jemeniten Salim Ahmad Hamdan. Trots detta håller Vita huset fast vid systemet med specialinrättade tribunaler som hastigt drevs igenom kongressen i höstas efter det att ett liknande system stoppats av USA:s högsta domstol.

Vita huset beskrev på tisdagen tribunalerna såsom måna om att följa lagen men kritiserade domslutet och meddelade att Försvarsdepartementet utreder en eventuell överklagan.

I domsluten som Vita huset försöker förklara som en fråga om teknikaliteter säger tribunalen att de amerikanska myndigheterna inte lyckats visa att de åtalade uppfyller definitionen "olaglig fientlig stridande". Det är enligt lagen från 2006 den enda typ av utländsk misstänkt terrorist som får ställas till svars i krigstribunalerna på Guantánamo.

Eftersom ingen av de 380 Guantánamofångarna för närvarande klassas som "olaglig" _ om än "fientlig" och "stridande" _ hänger nu hela rättssystemet på basen i luften.

I ett pressmeddelande kritiserade på tisdagen Amnestys juridiske rådgivare Jumana Musa tribunalerna: "Det visar tydligt att dessa domstolar bör läggas ner och att Guantánamolägret ska stängas", säger han.

Försvarsadvokater och människorättsorganisationer höll med, liksom den republikanske senatorn Arlen Specter som i en intervju med New York Times signalerade att tribunalernas utformning åter kan bli en fråga för kongressen. Fångarnas huvudadvokat Dwight Sullivan krävde i likhet med andra att fångarna bör prövas i federala domstolar eller vanliga militärdomstolar.

I båda fallen fick den amerikanska regeringen 72 timmar på sig innan domarnas beslut träder i kraft. Betänketiden fram till torsdagskvällen lär behövas, eftersom de högre instanser som skulle kunna pröva överklaganden ännu inte hunnit inrättas.

Trots framgångarna för Hamdan och Khadr får de båda räkna med att stanna kvar på Guantánamo, sade deras advokater.

Domare Brownback lämnade dock en möjlig väg öppen för Washingtonregeringen: att på nytt ställa Khadr inför en granskningsnämnd och klassa honom som "olaglig fientlig stridande" i nämnden, som delvis följer annan praxis än tribunalerna.

TT

Mer läsning

Annons