Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkt sköt mot Martin

Annons

Det är fredag den 20 februari 2004. Polisman Martin Körlof ska egentligen inte vara i tjänst, men han har tillfrågats om han vill jobba extra under natten. Det vill han och ingår den kvällen i länets förstärkningsstyrka.

Ett par timmar efter midnatt den 21 februari, någon gång mellan klockan 01.30 och 02.30, utbryter ett bråk mellan ungdomar i Borlänge centrum.

Enligt personer som larmar polisen är det en högljudd och våldsam tillställning, som äger rum utanför Apotekets lokaler längs Stationsgatan.

Någon ser att det finns vapen och andra tillhyggen med i bilden.

Polisens förstärkningsstyrka sätts in.

De får signalement på de inblandade i bråket och börjar söka av närområdet. Klockan är strax före tre den natten, då ett antal ungdomar som kan stämma in på beskrivningen skymtas längs Hagavägen.

Då har Martin Körlof en dryg timme kvar på sitt arbetspass.

- Vi vände i rondellen vid Röda vägen och jag sade till föraren att stanna, så att jag kunde kliva ur bilen, minns han.

Efter det springer Martin Körlof i skydd av mörkret längs hyreshusen. Han kommer ut längs Hagavägen och har då genskjutit de misstänkta personerna. Han tar upp en ficklampa och lyser mot personerna samtidigt som han säger att det är polisen.

- Då ser jag hur en börjar öka farten. Sedan springer han.

Martin Körlof tar upp jakten. På en innegård intill Hagavägen tittar den misstänkte personen bakåt och springer rakt in i en buske.

Han sitter fast en kort stund, innan han lyckas slita sig loss.

Och då händer det.

Han avlossar ett skott mot Martin Körlof.

- Jag hör smällen och ser mynningsflamman. Hela världen avstannar och jag ser som i en tunnel. Fan, nu sköt han, är det enda jag tänker.

I nästa sekund drar Martin Körlof sitt eget vapen. Han är nära att skjuta, men gör först en bedömning av situationen. Han ser hur den misstänkte vänder och springer och att hans händer är tomma.

- Då ändrar jag mig och tar upp jakten igen. Samtidigt ropar jag på radion att ett skott avlossats. I det läget pumpar adrenalinet runt i kroppen.

Ett hundratal meter längre fram hinner Martin Körlof ifatt den misstänkte. Han riktar sitt vapen mot personen, som plötsligt ger upp. Lägger sig ner mitt på Saresgatan och förses med handfängsel.

Samtidigt hinner ytterligare en polis fram.

- Jag stannar inte där, utan springer tillbaka till innegården. Jag förstår att vapnet måste ligga där.

Och det gör det.

I mörkret på innegården hittar polishunden Hero ett avsågat hagelgevär. Samtidigt körs Martin Körlof tillbaka till polishuset i Borlänge, där han tas om hand av kollegor och en företrädare för polisledningen.

- I det läget är jag fortfarande stinn av adrenalin. Känner mig upprymd på något sätt, snarare än skärrad av situationen.

Den tekniska undersökningen inleds på brottsplatsen. I ett träd hittas spår av hagelsvärmen, som avlossades mot Marin Körlof. Hur långt ifrån honom kulorna passerade vet ingen.

Efteråt kommer tankarna.

Funderingarna på farorna i yrket som polis.

- Jag vet ju att de finns där, men jag hade trott att jag i en sådan här situation skulle hinna med att förbereda mig.

Den gången hann han inte det.

Men i dag, två år efter händelsen, har Martin Körlof lagrat den i bakhuvudet som en erfarenhet. Och han tror att händelsen har utvecklat honom som polis, framförallt vad gäller tänkandet på sin egen och sina kollegors säkerhet.

- Jag har sprungit efter många busar. Nu förstår jag att jag många gånger varit oförsiktig. Jag har haft hela fokus på att gripa, säger han.

Det är ovanligt att poliser utsätts för beskjutning. Enligt statistiken ska det inte hända Martin Körlof igen. Men i fall att, är han ändå beredd.

Efter semestern slutar han sin anställning hos Dalapolisen och går vidare till Norrmalmspolisen, där han ska arbeta i yttre tjänst. Anledningen till förflyttningen, är att han vill utvecklas som polis.

I Dalarna, som är en liten polismyndighet, saknas möjligheter till specialinriktning för dem som arbetar ute på fältet.

- Det är lite synd, för jag har verkligen trivts här, säger han.

Mannen som avlossade skottet mot Martin Körlof delgavs misstanke om försök till mord.

Men eftersom mannen nekade till att han menat att avlossa skottet och motsatsen inte kunde bevisas, dömdes han senare i rätten för framkallande av fara för annan.

Det var bara inledningen på en lång rättsprocess.

För det som började med skottlossningen mot Martin Körlof, kom efter husrannsakan hos den misstänkte att svälla till en utredning rörande landets hittills största dopningshärva.

I den var den då 21-åriga mannen huvudman. För det dömdes han till fyra års fängelse.

Samma dag som han skulle börja avtjäna straffet greps han igen.

Då misstänkt för terrorbrott.

Rättegång har hållits och i dag meddelar Stockholms tingsrätt sin dom.

För brotten riskerar Borlängebon, som nu är 23 år, ytterligare fyra års fängelse.

Martin Körlof har inte följt rättsprocessen och känner att han lämnat händelsen på Hagalund bakom sig. Men ibland, när han kör förbi platsen, kommer tankarna tillbaka.

- Jag fick mig en funderare den där natten. Det blev plötsligt tydligt att jag i mitt jobb spelar med livet som insats.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons