Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkt jordanier överlämnad

Annons

Sverige har lämnat över en 32-årig jordanier till Tyskland. Mannen är misstänkt för förberedelse till terrorbrott i Sudan, enligt den tyske riksåklagaren.

Enligt kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid åklagarkammaren för säkerhetsmål har jordaniern bott i Sverige i över ett år med uppehållstillstånd.

Polis grep honom den 19 mars. Därefter har tingsrätten häktat honom och beslutat om överlämning till Tyskland.

Beslutet är fattat enligt lagen om europeisk arresteringsorder. Den innebär att brottsmisstänkta EU-medborgare och andra som uppehåller sig inom unionen kan överlämnas och ställas inför domstol i det land där de misstänks ha begått brott.

32-åringen kom till Tyskland på onsdagen, uppger Reuters.

Den tyske riksåklagaren anklagar i ett uttalande 32-åringen för att i somras ha bildat en "terroristring" med fyra personer på begäran av terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin:

"Organisationens mål var att sätta upp en front i Sudan mot "korsfarare" och att föra heligt krig genom att begå allvarliga brott, enligt en order av Usama bin Ladin."

Reuters skriver att tyska myndigheter blev misstänksamma efter att ha övervakat en chatt på internet i samband med spaning mot en annan man, som anklagas för att stötta al-Qaida.

Tyskland vill även har en 26-årig marockan överlämnad. Tingsrätten häktade honom i förra veckan på samma grund som 32-åringen. Männen bodde i en lägenhet i Märsta norr om Stockholm.

Båda har motsatt sig överlämningsbesluten och nekat till brottsanklagelserna.

TT

Mer läsning

Annons