Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkt förening frikänns

Annons

Den dansk-islamiska föreningen al-Aqsa har i Köpenhamns tingsrätt frikänts från misstankar om att ha stött terrorverksamhet. Föreningen misstänktes för att ha samlat in över 600|000 kronor till palestinska Hamas.

Åklagaren hade lagt fram en stor mängd israeliska dokument och rättsprotokoll för att underbygga påståendet om att al-Aqsa överlämnat pengar till Hamas, som terrorstämplats av EU och USA.

Men alla dokument sopades från bordet av rätten som ansåg att de inte nådde upp till dansk juridisk nivå.

Rättens beslut togs emot med jubel på åhörarbänkarna där många av organisationens anhängare fanns.

Åklagaren hade yrkat fängelsestraff för al-Aqsa ordförande och kassör. Han ville dessutom få ordföranden, en statslös palestinier, utvisad. Därav blir nu intet.

Både ordföranden och kassören hade åtalats i enlighet med den danska terrorlagen, strafflagens paragraf 114.

I november frystes tillgångarna, över en miljon kronor, för rörelsens namne i Malmö, insamlingsstiftelsen al-Aqsa Spannmål. Frysningen var ett led i den brottsutredning som pågår om förberedelse till terroristbrott.

En person i Malmö med anknytning till stiftelsen hade dessförinnan begärts häktad vid Malmö tingsrätt för förberedelse till terroristbrott och allmän ödeläggelse. Men tingsrätten ansåg att bevisningen var för svag och mannen släpptes. Även i detta fall misstänktes pengarna gå till Hamas.

TT

Mer läsning

Annons