Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroristledare greps i Indonesien

Annons

Indonesisk polis har gripit en av ledarna för den militanta islamistgruppen Jemaah Islamiyah, som låg bakom terrordådet på Bali 2002.

Abu Dujana, utpekad som ledare för en specialstyrka inom Jemaah Islamiyah, var efterspanad för bombdådet på Bali och en rad andra attentat. Han greps i helgen på grannön Java tillsammans med flera andra misstänkta extremister av polisens antiterrorstyrka, meddelade polisen på onsdagen.

Jemaah Islamiyah utförde det blodiga terrorattentatet i turistorten Kuta på Bali den 12 oktober 2002. Bomberna mot en bar och en nattklubb dödade 202 människor, bland dem sex svenskar. Abu Dujana misstänks även ha varit inblandad i attentat mot bland annat Australiens ambassad 2004 och ett amerikanskt hotell i huvudstaden Jakarta året före.

Gripandet ses som ett genombrott i kampen mot extremistgruppen. Med Abu Dujana bakom lås och bom har en rad planerade attacker avvärjts, hoppas polisen.

Den 37-årige Abu Dujana går under många namn, men hans identitet, som tog flera dagar att fastställa, har enligt polisen bekräftats med DNA-test. De Myndigheterna hävdar att han tog över som ledare för extremistgruppen 2005, då bombexperten Azahari Husin dödades av polis. Innan dess ska Abu Dujana ha ansvarat för gruppens ammunitions- och sprängämnesarsenal.

Abu Dujana utbildades enligt polisen militärt i Afghanistan 1989 och har träffat terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin.

Enligt terrorexperten Sidney Jones på tankesmedjan International Crisis Group tillhör han extremistgruppens kärna.

Abu Dujana misstänks även ha hjälpt malaysiern Noordin Muhammad Top, en annan av rörelsens toppfigurer, att hålla sig gömd. Denne är fortfarande på fri fot.

I samband med gripandet sköts Abu Dujana i höften.

TT

Mer läsning

Annons