Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroristernas motiv

Annons

Varför mördar islamister västerlänningar? Beror det på förhållandet att muslimerna är fattiga? Beror det på att vi behandlar dem orättvist? Och hur ska vi få islamisterna att sluta mörda oss? Ska vi ge de fattiga muslimska länderna mera u-hjälp? Ska vi förhandla mera med dem?

För att kunna besvara frågorna ovan bör vi lyssna på vad de islamistiska terroristerna själva säger. Schejk Omar Bahri, ledare av den nu upplösta gruppen Al-Muhajiroun, som stödde Osama bin Ladin, sade i april 2004 angående en terrorattack i London att attacken var "oundviklig". Och dessutom moraliskt befogad. "Vi skiljer inte mellan civila och icke-civila, mellan oskyldiga och skyldiga. Bara mellan muslimer och otroende. Och en otroendes liv har inget värde. Det har inget helighet".

Det är alltså deras religiösa tro som driver de islamitiska terroristerna till att mörda västerlänningar. De är religiösa fanatiker. Vi kan inte muta dem med u-hjälp. Så länge vi inte konverterar till deras religion, och låter dem härska över oss, kommer de inte frivilligt att låta oss leva. Det är idéer som driver dem, inte ekonomiska faktorer.

Men vi har ett trumfkort, om bara vi väljer att spela det. Eftersom den västerländska civilisationen är objektivt bättre än den islamska kulturen är vi ekonomiskt och militärt vida starkare. Om bara vi förstår att vi har moralen på vår sida, och att vi har en moralisk rätt att använda vår överlägsna styrka mot dem som vill mörda oss, kan vi vinna kriget som

islamisterna har valt att sätta igång mot oss.

HENRIK UNNÉ

Mer läsning

Annons