Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroråtalad frisk nog för rättegång

Annons

Den terroranklagade José Padilla är mentalt tillräckligt frisk för att kunna ställas inför rätta för terrorism, fastslog en federal amerikansk domstol på onsdagen.

Den amerikanske 36-åringen är åtalad för att ha hjälpt muslimska extremister och tillsammans med dem ha planerat att mörda, kidnappa och lemlästa människor utomlands. Rättegången är planerad att starta den 16 april.

Padillas advokat har hävdat att hans klients mentala hälsa har försvagats av åratal i hemligt fängelse och ständiga förhör som amerikansk militär hållit med honom.

Distriktsdomaren Marcia Cooke ansåg emellertid att Padilla hade följt med noggrant i domstolen, hade diskuterat en del juridiska manövrer med läkarna som undersökte honom och hade lyckats ge sina advokater åtminstone viss information om sin fångenskap på ett militärt fartyg.

Cooke sade att den åtalade "helt klart hade kapaciteten" att medverka vid rättegången. Hon tog inte ställning till om den långa isoleringen på hemligt plats utan rättegång och behandlingen under den tiden var en kränkande omständighet som kunde leda till att åtalet ogillades, såsom hans advokater yrkat.

Padilla har varit frihetsberövad sedan maj 2002, då han greps i Chicago när han kom tillbaka från Egypten och Pakistan. Bushregeringen anklagade honom för att ha planerat att spränga en smutsig radioaktiv bomb. Regeringen krävde också att han skulle hållas i fängsligt förvar av militären.

Något åtal väcktes inte mot Padilla på den anklagelsen, förrän det gått en anmälan till Högsta domstolen om att han hölls fångad utan rättegång. Padilla blev då åtalad i Florida och överförd till civilt häkte förra året.

TT

Mer läsning

Annons