Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tempo skuldbelagt

Annons

- Vi har inga direkta planer på att lägga ner, men visst känns det som att man får se om man överlever dag för dag, säger Göran Lindahl.

Tidigare drev han butiken i en annan bolagsform, men för fem år sedan gick företaget i konkurs.

Göran Lindahl startade då ett nytt företag som knöts till näringslivskedjan Axfood Närlivs.

Företaget hade alla sina lån i Axfoods kreditbolag Handelskredit, men när Axfood började avveckla sitt kreditbolag 2001 blev Göran Lindahl tvungen att betala tillbaka sina lån.

De första åren gick butiken med minus. Därefter blev företaget lönsamt men samtidigt minskade omsättningen.

- Axfood skulle hjälpa oss att få ett banklån, men bankerna är inte särskilt intresserade av att investera i en lanthandel.

Hyllorna gapar tomma. Enligt en ortsbo har det inte funnits mjölk på en vecka.

- Göran gör nog så gott han kan, men efter att bensinpumpen togs bort kan man lika gärna åka in till Hedemora och handla samtidigt som man tankar. Det är värre för de äldre som inte har någon bil, säger ortsbon som vill bara anonym.

Göran Lindahl förklarar att Axfood har satt kreditstopp på hans butik. Så länge butiken har leverantörsskulder till Axfoods partihandel, Dagab kan han inte köpa in några nya varor.

Göran Lindahl tvingas sälja av förefintliga varor för att kunna betala av skulderna innan han kan använda Dagab som leverantör.

- Vi kan använda vissa mindre leverantörer, men de kräver kontant betalning.

Till viss del köper Göran Lindahl in kolonialvaror från stormarknader.

Benny Hast, VD för Axfood Närlivs, föklarar att detta inte på något sätt strider mot avtalet mellan Axfood och den enskilda butiken.

- Det står varje butik fritt att köpa in sina varor från en annan leverantör. De förbinder sig endast att använda Tempos marknadsprofil och att hålla ett visst sortiment. Att vissa varor saknas i butikens sortiment är ingenting som Axfood har några synpunkter på enligt Benny Hast.

Man diskuterar dock att återinföra kravet på ett bassortiment, men detta är något som ska göras i samråd med medlemsföretagen.

Många varor är rent av billigare på stora lågprisbutiker än på Dagab enligt Göran Lindahl.

- Det här är en allmän trend för landsbygdbutiker. Vi kan inte konkurrera med stormarknaderna. När Lidl öppnade i Hedemora förlorade vi cirka 35 procent av våra kunder.

Göran Lindahl ser dock framtiden an med tillförsikt. I början av året gjorde Axfood förändringar av sin butiksstruktur. Den Axfood-ägda dagligvarukedjan Spar slogs ihop med Hemköp. Flera av de tidigare Spar-butikerna blev då istället Tempo-butiker.

När nu antalet Tempo-butiker har växt får de en bättre förhandlingsposition gentemot leverantören, enligt Göran Lindahl, som hoppas att det kan leda till lägre inköpspriser.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons