Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temakväll om Castro var partisk

Annons

Sveriges Televisions temakväll om Kubas ledare Fidel Castro var partisk, anser Granskningsnämnden.

Den fyra timmar långa temakvällen om Castro i början av december i fjol bestod av tre dokumentärer och ett tio minuter långt studiosamtal med en debattör och en författare. Efter programmet fick Granskningsnämnden ta emot 19 anmälningar.

Nämnden konstaterar att programmet saknade balanserade inslag.

"Vissa kritiska synpunkter på Fidel Castro och hans regim kom i och för sig fram i temakvällens studiodel, men frågan om exempelvis mänskliga rättigheter på Kuba berördes varken i denna del eller på något annat sätt under sändningen", skriver nämnden i sitt beslut.

Nämnden anser vidare att ett inslag i SR:s Dalarna Direkt om sömnmedel till unga var osakligt. Enligt nämnden förmedlades i inslaget budskapet att det skrivits ut rekordmycket sömnmedel till barn och unga, men av den statistik som SR åberopade framgick att den största värdeökningen endast gällde hormonet melatonin och andra icke vanebildande medel.

Nämnden kritiserar också ett inslag i SR:s P1-morgon som handlade om den svenska biografmarknaden och vad en minskad konkurrens skulle innebära för publiken. Nämnden anser att programmet var ensidigt som inte lät företrädare för SF Bio ge sin syn på de frågor som diskuterades.

TT

Mer läsning

Annons