Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teletrafiken avlyssnad i decennier

Annons

Den kabelbundna teletrafiken till och från Sverige avlyssnades i decennier när Telia var statligt.

Det hävdar näringsminister Maud Olofsson.

Hon och centerpartiet stödjer det kontroversiella förslaget om utvidgade avlyssningsmöjligheter för Försvarets radioanstalt (FRA), som regeringen presenterade i veckan.

Vid en pressträff i riksdagen i dag framhöll hon att lagförslaget egentligen bara innebär en reglering av något som ägt rum under många år.

När Telia var statliga televerket, så skedde avlyssningen av teletrafiken i det bundna kabelnätet. Nu ges FRA rätt att avlyssna all tele- och internettrafik över Sveriges gränser.

TT: Betyder det att den tidigare avlyssningen av den kabelbundna teletrafiken varit oreglerad?

TT: Men betyder det att det tidigare var oreglerat?

TT: Man vet inte om det var olagligt?

Försvarsminister Mikael Odenberg kan varken bekräfta eller dementera Maud Olofssons uppgifter.

Enligt professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell är det inte allmänt känt att teletrafiken till och från Sverige skulle ha avlyssnats i decennier. Däremot vet man att FRA inte bara lyssnat på radiotrafiken som man själv påstått.

Enligt förre FRA-chefen Per Kjellnäs stämmer det att FRA haft legal rätt att lyssna på teletrafiken till och från Sverige, men det har handlat om den satellitbunda trafiken, inte den kabelbundna.

Den nya lagen reglerar juridiskt all signalspaning oavsett teknik och den är också anpassad till det faktum att allt mer av telekommunikationen grävts ned i kablar, enligt Kjellnäs.

TT

Mer läsning

Annons