Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterföreningen bjuder på späckat program

Annons

Det var i september 1982 som de första planerna på en teaterförening i Vansbro började ta form. Initiativet kom från dåvarande kulturnämnden och den största anledningen var att få fart på den teater som inrymts i det helt nybyggda Medborgarhuset. En styrelse bildades och kvar än idag är Dagny Dahlin, ordförande, sekreteraren Karin Karlsson och ledamoten Bengt Holm.

- Våra första föreställningar var Askungen och Anne Franks dagbok, minns Dagny, som är den stora drivfjädern i dagens teaterförening.

Vansbroteatern är en av fyra teatrar i länet som kan erbjuda en A-scen, vilket innebär att teatern storleksmässigt kan ta emot alla stora turnérande uppsättningar som Riksteatern och andra produktionsbolag har att erbjuda.

- Vi har idag en stor och trogen publik från hela Västerdalarna, siljansområdet och även en hel del värmlänningar, säger Dagny Dahlin.

Under jubileumsvåren kan föreningen presentera ett imponerande program med bland annat turnépremiären den 25 januari för "Hela sjukan" som spelats på Scalateatern i Stockholm under hösten. Tv-serien, sjukan, som var en stor publiksuccé, bygger på denna pjäs och även i den här uppsättningen återfinns Björn Gustafson och Ulf Brunnberg i rollerna som den pratglade söderkisen Bert Hersby och den snobbige hypokonrikern Rutger Ahlénius. Andra kända ansikten i rollistan är Thomas Hellberg, Figge Norling, Göran Forsmark och Sofia Bach.

Den 12 februari är det dags för Dalateaterns uppsättning av Maria Bloms, Masjävlar. Pjäsen beskrivs som en varm och humoristisk berättelse om tre systrar och de förvecklingar som uppstår när de för första gången på länge träffas då deras far fyller 70 år. De tre systrarna lever helt olika liv, föraktar varandras livsval och har tidigare inte konfronterat varandra.

Fartfylld show blir det den 28 februari då musikalen Rent gästar Vansbro efter att under hösten spelats på Göta Lejon i Stockholm. Rent, är en modern tolkning av Puccinis, La Bohéme, och handlar om unga människors kaotiska och bohemiska liv i New York. Musikalen hade urpremiär 1996 i New York där den fortfarande är en av de mest populära musikalerna på Broadway. I den svenska uppsättningen medverkar bland andra Linus Wahlgren och Fredrik Swahn i den mer än 20 personer stora ensemblen.

Det egentliga 20-års jubiléet firas den 6 mars då föreningen även passande nog kan presentera Riksteaterns föreställning, Jubilarerna, med Anna Sundquist, Kent Malte Malmström och Hans Granström.

Jubilarerna är en caféföreställning och spelas i Pelarsalen där det även serveras jubiléumssupé. I samband med föreställningen planeras även en utställning om de gångna 20 åren. Den 21 mars besöker Dalasinfoniettan Vansbroteatern med föreställningen, Borgaren som adelsman, en kombinerad teater- och musikkväll. Även barnteater finns i vinterns utbud. Den 6 februari spelas föreställningen "Myrstackarna" i Järna församlingshem, "Pojken och vantarna" spelas i Vansbroteatern den 20 februari och dagen därpå är det dags för "Nissejakten" i Nås.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons